img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

24-2-2022 16:00

Linda - Sloompje Slak, knipoog van de Sterren

Panningen - 24 februari 2022 - Veel ouders vinden het lastig om met hun kind over de dood en over doodgaan te praten.  We vinden het vaak al lastig genoeg om er met volwassenen over te praten, zo blijkt wel uit de actuele Sire reclame 'Dooddoeners' dat ruim 1 op de 3 mensen er nooit over praat. Met de slogan 'Praat erover, niet eroverheen' proberen ze mensen te inspireren om het gesprek aan te gaan. 

Om elkaar te helpen in moeilijke tijden, tot steun te zijn, begrip te kweken maar ook om te verbinden en relaties te verrijken.

Ook kinderen krijgen vroeg of laat te maken met de dood, want doodgaan hoort nu eenmaal bij het leven. Een eigen angst voor de dood of de overtuiging dat je je kind kunt beschermen tegen zo'n zwaar onderwerp zijn voorbeelden waarom we het gesprek veelal uit de weg gaan. Echter ook onzekerheid, want hoe kun je het voor een kind liefdevol en toch behapbaar bespreekbaar maken?

Kinderen rouwen anders dan volwassenen dat doen, hoe het rouwproces van een kind eruit ziet is afhankelijk van de leeftijd. Soms stelt het kind een eigen rouwproces uit tot thuis alles weer veilig voelt, tot mama of papa het 'zelf' weer aankunnen. Ook zullen kinderen vaak 'de schuld' van al jouw verdriet bij zichzelf zoeken, praat daarom open en eerlijk met het kind en geef ook ruimte om samen over het gemis te praten. Geef geen goed bedoelde adviezen maar vraag en biedt een luisterend oor. Kinderen leren van voorbeeldgedrag. Als je zelf niet praat over je emoties of verdriet, dan zal het kind dit ook niet leren. 

'Sloompje Slak, een knipoog van de sterren' is een kleurrijk en kwetsbaar boek om voor te lezen en samen met jouw (klein)kind in gesprek te gaan. Wis de wijze uil legt uit wat doodgaan nu eigenlijk is en maakt een duidelijk onderscheid tussen lichamelijk overlijden en het voorbestaan in een liefdevolle herinnering, je hart, en 'de ziel' waarmee je voor altijd in contact zult staan.

Het is een kinderboek dat veel troost kan bieden aan elk kind.

Speciaal voor de zogenaamde 'nieuwetijdskinderen' zal dit boek boordevol herkenning zitten. De kleurrijke illustraties van Lienne ten Kate maken het werk helemaal af, waardoor het een moeilijk onderwerp op lieflijke wijze weet te verzachten.

Claudia Hass, auteur van dit boek, schreef al eerder het succesvolle kinderboek 'Sloompje Slak, het gebroken huis'. Dit is dan ook het tweede boek uit deze reeks. 
Ze helpt beroepsmatig gezinnen bij moeilijke situaties zoals bijvoorbeeld scheiding, ziekte, verlies en dus ook overlijden.

Sloompje Slak, knipoog van de sterren | Claudia Hass | ISBN 9789491920929 

Ik wens je veel waardevolle gesprekken toe met al je dierbaren,

Linda  

Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing.

Foto Linda Gielen
240222/HvL

 

Wellicht interessant