img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-2-2022 14:00

Expositie 'Natuurkracht' in het Historiehuis Roermond:

Roermond - 25 februari 2022 - Van 24 februari tot en met 31 mei is in het Historiehuis te Roermond de expositie 'Natuurkracht' te zien. Met werk uit de stadscollectie van Roermond. De sierlijke kunstwerken van onder meer Frans Dupont, Henri Luyten en Pierre Cuypers laten de inspiratie zien die deze kunstenaars haalden uit het landschap en de natuur. De toegang is gratis.

img

Eind negentiende en begin twintigste eeuw lijkt de natuur een centrale plek in te nemen in de samenleving. Dat is ook te zien bij Roermondse ontwerpers en kunstenaars uit de tijd dat de stad op cultureel gebied haar hoogtepunt beleefde, de tijd van Cuypers. Van het hoogste en nieuwste gebouw in de stad tot en met een taartschepje, alles werd voorzien van een bladmotief of een zwierige krul, verwijzend naar de natuurkracht om ons heen.
 
Het Historiehuis toont in deze tentoonstelling bijzondere ontwerpen uit de depots van de stadscollectie van Roermond, met werk van Joseph en Pierre Cuypers, Mathieu Lauweriks, Henry Luyten en Frans Dupont. De Roermondse kunstenaars en ontwerpers lieten zich inspireren door Romantische thema’s die dan nog volop door de kunst en cultuur golven, waarbij de natuur een prominente plek innam.

Denk bijvoorbeeld aan de op de middeleeuwen geïnspireerde neogotiek van Pierre Cuypers, met een duizelingwekkende hoeveelheid organische versieringen; of de golvende gevelversieringen van het door Dupont ontworpen pand ‘Janssens-Höppener’ inclusief reliëf van een mystieke godin. De fascinatie voor natuur en landschap blijkt ook uit de talloze studies die sommige kunstenaars maken, zoals de tientallen schetsboekjes die Joseph Cuypers vol tekent met studies van bomen en bloemen, of de talloze landschapsstudies die Henry Luyten schilderde. 

Praktische informatie

wanneer - 24 februari t/m 31 mei 2022, tijdens reguliere openingstijden van Bibliotheek Bibliorura

waar - Historiehuis, Neerstraat 11, Roermond (in het pand van Bibliotheek Bibliorura)

toegang - gratis

meer informatie - neem eens een kijkje op de website HistoriehuisRoermond.nl

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Helian van Lier|DeltaLimburg.nl
250222/HvL
 

Wellicht interessant