img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-3-2022 11:38

175ste starterslening verleend in de gemeente Leudal

Leudal - 10 maart 2022 - De gemeente Leudal heeft de 175ste starterslening verleend. Sinds 2011 worden in Leudal startersleningen verstrekt in cofinanciering met de provincie. De gemeente financiert 25% van elke lening en de provincie 75%. Het budget voor de startersleningen is begin 2022 verruimd. In totaal gaat het om bijna 1,5 miljoen euro om starters te kunnen blijven ondersteunen bij de aankoop van hun eerste woning. De startersregeling loopt voorlopig tot eind 2023.

img

Meer vraag naar startersleningen

Door de gestegen woningprijzen is er voor starters steeds minder aanbod van betaalbare koopwoningen en zijn woningen lastiger te financieren. Dit gaf de provincie aanleiding om in 2021 voor het derde jaar op rij de richtlijnen te verruimen. Leudal volgt automatisch deze richtlijnen. Momenteel geldt €245.000,- als maximale koopsom voor de woning en bedraagt een starterslening maximaal €49.000,-. Dat starters het lastig hebben is terug te zien in het aantal aanvragen. In 2021 zijn 25 startersleningen verstrekt in Leudal, terwijl dit de afgelopen jaren gemiddeld 15 per jaar zijn.

175 startersleningen

Sinds de invoering in september 2011 zijn in Leudal 175 startersleningen verstrekt. Deze leningen lopen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland (SVN). Dankzij de starterslening hebben al deze starters de stap naar hun eerste koopwoning kunnen zetten. Ongeveer de helft van de starters gebruikt de starterslening voor de aankoop van een woning binnen de eigen woonkern en een kwart koopt elders in Leudal. Daarnaast vestigen jongeren, die niet woonachtig zijn in Leudal, zich in de gemeente.

Voldoende budget

De gemeenteraad heeft geld beschikbaar gesteld voor startersleningen. Dit budget wordt revolverend ingezet. Dat betekent dat aflossingen van oudere startersleningen opnieuw ingezet worden om nieuwe startersleningen te verstrekken. Aanvullend heeft de gemeente begin 2022 €250.000,- extra beschikbaar gesteld en de provincie €750.000,-. Op dit moment is er weer budget voor minimaal 37 startersleningen. Waarschijnlijk meer, omdat niet iedere starter de volle € 49.000 nodig heeft.

Doorstroming woningmarkt

Wethouder Michel Graef: “Ik ben er heel trots op dat we inmiddels 175 startersleningen hebben mogen verstrekken. Dit geeft aan dat starters de kans benutten om hun eerste woning te kopen in Leudal. De starterslening kan voor starters net het verschil maken om de benodigde financiering rond te krijgen en dat heeft ook een positief effect op de doorstroming van onze woningmarkt.” 

Stockfoto
100322/HvL

Wellicht interessant