img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

11-3-2022 11:16

Boomplantfeest bij Windpark Heibloem

Heibloem - 11 maart 2022 - Leerlingen van basisschool De Heihorst in Heibloem zullen op dinsdagmiddag 15 maart een vogelbos aanplanten op wat eens de gevaarlijkste kruising van de gemeente Leudal was: de kruising Staldijk/Boerderijweg. In overleg met de gemeente en Zuidenwind is de aansluiting van de Boerderijweg veiliger gemaakt door deze te verleggen. Het resterende perceel is door Zuidenwind gekocht en wordt nu omgevormd tot een vogelbosje, waarmee ook de biodiversiteit is gediend.

img

Bij de aanleg van Windpark Heibloem van coöperatie Zuidenwind heeft de gemeente Leudal op initiatief van de buurt besloten de kruising Boerderijweg/Staldijk veiliger te maken. In overleg met de gemeente en Zuidenwind is gekozen om de aansluiting van de Boerderijweg te verleggen. Het resterende perceel is door Zuidenwind gekocht en wordt nu omgevormd tot een vogelbosje.

Biodiversiteit

Op dit terrein gaan de kinderen bomen voor het bosje planten; het gaat om inheemse bomen en struiken, zoals Zoete Kriek, Sleedoorn, wilde Liguster en wilde rozen. Het perceel wordt zo een toevluchtsoord voor vogels die daar tussen de doornstruiken goed kunnen nestelen. Ook zullen er bloesems zijn voor bijen, vlinders en andere insecten, en ook vruchten en insecten voor de vogels. Na verloop van tijd groeien op deze plaats inheemse planten die in deze biotoop thuishoren. Zo is met de nieuwe wegaansluiting en het vogelbos de verkeersveiligheid én de biodiversiteit gediend.

Het vogelbos sluit aan op de strook beplanting aan de overzijde langs de Staldijk, waar Zuidenwind vorig jaar een voedselbos heeft aangelegd. Beheer en onderhoud van beide percelen worden verzorgd door de vrijwilligers van de Groengroep van Zuidenwind.

Boomplantfeest in Heibloem

Contact tussen Zuidenwind en basisschool De Heihorst leidde tot het idee om van het planten een Boomplantfeest te maken. De plantsoenendienst van de gemeente Leudal leert de kinderen eerst hoe ze bomen en struiken moeten planten. Vervolgens fietsen de kinderen naar het veld op de hoek Boerderijweg/Staldijk om boompjes te planten en zo een mooi stukje natuur te laten ontstaan.

Foto website Zuidenwind
110322/HvL
 

Wellicht interessant