img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-3-2022 12:15

Corona eiwitvaccin Novavax nu beschikbaar

Limburg - 18 maart 2022 - Vanaf deze week kunnen mensen die dat willen een Novavax-vaccin krijgen bij de GGD. Van het Novavax-vaccin zijn 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Dit vaccin is een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Janssen) willen. Het vaccin beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte door het coronavirus. In Limburg is het vaccin alleen verkrijgbaar bij het GGD-vaccinatiecentrum in Geleen.  

img

Van het Novavax-vaccin zijn 2 prikken nodig voor een goede bescherming. Er moet dan minimaal 3 weken tijd zitten tussen de eerste en tweede prik. Het vaccin is op een aantal centrale GGD-vaccinatielocaties beschikbaar. Voor een afspraak kan men bellen met de GGD via het speciale nummer 0800-0174. In Limburg is het vaccin alleen verkrijgbaar bij het vaccinatiecentrum van GGD Zuid-Limburg in Geleen.

Dit eiwitvaccin is beschikbaar voor mensen van 18 jaar en ouder die zich nog niet hebben laten vaccineren, omdat er tot nu alleen mRNA- of vectorvaccins beschikbaar waren. Het vaccin is op dit moment niet beschikbaar als booster. 

Alternatief

Het Novavax-vaccin is volgens de Gezondheidsraad een alternatief voor mensen die geen mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer en Moderna) of vector-vaccin (Janssen) willen. Het vaccin beschermt in 60-90% van de gevallen tegen ziekte door het coronavirus.  Er zijn nog geen gegevens bekend over de bescherming tegen de delta- en omikronvariant van het coronavirus.

Informed consent

Omdat bij voorkeur gevaccineerd wordt met een mRNA-vaccin, is Novavax alleen beschikbaar op basis van ‘informed consent’. Bij het maken van de vaccinatie-afspraak vraagt de GGD-medewerker daarom of er sprake is van een weloverwogen keuze. 

180322/HvL

Wellicht interessant