img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

26-3-2022 09:30

Op zoek naar het verhaal van Maasgouw - Het schepenkerkhof van Maasbracht

Maasbracht - 26 maart 2022 - De komende weken gaat gemeente Maasgouw op zoek naar het verhaal van Maasgouw. En daarvoor heeft zij uw hulp nodig! Het verhaal van Maasgouw bestaat uit een verzameling van belangrijke historische onderwerpen, personen, gebeurtenissen, objecten en archeologische vondsten. Samen vormen zij een canon van de geschiedenis van gemeente Maasgouw. Deze keer het derde mogelijke canonvenster, uit Maasbracht. Wat is uw mening hierover? Laat het de gemeente weten!

img

Presentatie mogelijke canonvensters

De komende weken worden elke week mogelijke canonvensters gepubliceerd. De gemeente Maasgouw hoort graag wat u van deze vensters vindt. Bent u het ermee eens of oneens als deze onderdeel worden van het verhaal van Maasgouw? Heeft u nog aanvullingen? Of heeft u andere ideeën over wat er in het verhaal van Maasgouw terecht moet komen? Laat het weten en stuur een e-mail naar erfgoed@gemeentemaasgouw.nl

Het schepenkerkhof van Maasbracht

Op 30 september 1944 vond in Maasbracht, thuishaven van een grote binnenvaartvloot, een dramatische gebeurtenis plaats. Een special Sprengkommando van het Duitse leger blies maar liefst 240 schepen op. 

Ongeveer 1000 schippers en hun families waren van het één op het andere moment zowel hun inkomen als huis kwijt. Het was de grootste scheepsramp uit de Nederlandse geschiedenis van de binnenvaart en de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Maasbracht. 

Een andere dramatische gebeurtenis vond helemaal aan het begin van de oorlog plaats. Op 10 mei, de dag van de Duitse inval, sneuvelden 14 Nederlandse soldaten bij Wessem.

En er zijn meer oorlogsverhalen, bijvoorbeeld over de kerkrazzia in Beegden op 8 oktober 1944. Toen werden 108 mannen opgepakt. Of over de Heelse verzetsstrijder Sylvester Berden, die werd gefusilleerd door de Duitsers. En over de bevrijding van de gemeente  die meer dan een half jaar duurde (bezien vanuit de huidige gemeentegrenzen). Oorlog zorgt altijd voor vele verhalen, de meeste verhalen zijn helaas triest. 

Foto DeltaLimburg.nl
260322/HvL

 

Wellicht interessant