img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

4-4-2022 13:00

Expositie 'Nooit bevrijd! over Sinti in Roermond en Limburg' in Roermond

Roermond - 4 april 2022 - Op vrijdag 8 april, Internationale Sinti- en Romadag, wordt in de Kapel in ’t Zand in Roermond de expositie ‘Nooit bevrijd! Sinti in Roermond en Limburg’ geopend. Van zondag 1 mei tot en met 31 juli 2022 is de tentoonstelling vrij toegankelijk voor publiek. Aan de hand van tot nu toe onbekende bronnen en bijzondere documenten legt de expositie een link naar de Holocaust tijdens de Tweede Wereldoorlog die de Sinti zo onwaarschijnlijk hard heeft getroffen.

img

Deze expositie is samengesteld door historicus Jac Lemmens op basis van veel onderzoek in binnen- en buitenland en vele uren interviews met leden van de Sinti-gemeenschap in Limburg.

Er wordt echter ook teruggekeken naar hun oorsprong en komst zes eeuwen geleden naar West-Europa, hun onwaarschijnlijke rol tijdens het feodale tijdperk en hun komst naar Limburg vanuit Duitsland.

De Tweede Wereldoorlog krijgt een naam en een beeld aan de hand van vele foto’s en een filmpje. Deze tijd was tot voor kort voor Sinti onbespreekbaar en daarom spreken we ook van de ‘Vergeten Holocaust’ als het over deze groepering gaat.

Tot slot is er aandacht voor de periode na de Tweede Wereldoorlog, want de kloof heden ten dage tussen Sinti en de rest van de samenleving is nog steeds erg groot. Zo wordt er een beeld geschetst van een bevolkingsgroep die zich nooit bevrijd heeft gevoeld.

De expositie is verdeeld over de dagkapel en de processiegang van de Kapel in ’t Zand aan de Kapellerlaan in Roermond.

Openingstijden expositie

• dagkapel: vanaf 1 mei, woensdag t/m zondag van 14.00 tot 17.00 uur
• processiegang: dagelijks van 8.00 tot 19.00 uur

Samensteller Jac Lemmens is werkzaam als gemeentearchivaris bij de gemeente Roermond en als gemeentearchivaris en teamleider Erfgoedcluster bij de gemeente Weert.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto gemeente Roermond (groep woonwagens van de familie Bamberger-Steinbach langs de muur van 
het kartuizerklooster, begin 20ste eeuw)
040422/HvL

Wellicht interessant