img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-4-2022 11:36

Resultaten enquête veiligheidsbeleid gemeente Leudal

Heythuysen - 13 april 2022 - De gemeente Leudal werkt momenteel aan een nieuw integraal veiligheidsbeleid voor de periode van 2023 tot 2026. De ervaring, veiligheidsbeleving en mening van inwoners en ketenpartners is een belangrijk bron van informatie bij de totstandkoming hiervan. Daarom is in februari 2022 een enquête over veiligheid onder inwoners gehouden. 890 Inwoners hebben deze enquête ingevuld. De resultaten zijn nu bekend:

img

Veiligheidsgevoel

Van deze respondenten geeft 73% aan zich vaak of altijd veilig te voelen in de eigen buurt. Een iets lager percentage (69,4%) geeft aan zich vaak of altijd veilig te voelen buiten de eigen buurt. Aangegeven wordt dat inwoners zich het meest onveilig voelen op plekken waar groepen rondhangen en in het buitengebied. 

Belangrijke onderwerpen

De thema’s van veiligheid die de respondenten het belangrijkste vinden (in volgorde van belangrijkheid) zijn woninginbraak, ondermijnende criminaliteit, hangjongeren, polarisering/radicalisering, kindermishandeling/huiselijk geweld, personen verward gedrag en cybercrime.

Naast deze vormen van veiligheid vinden de respondenten verkeersveiligheid, onderhoud van trottoirs en groen en meer blauw of BOA’s op straat aandachtpunten. 

Interactief

Burgemeester Désirée Schmalschläger: "Het is belangrijk dat het nieuwe veiligheidsbeleid interactief tot stand komt, want inwoners weten vaak het beste wat er in hun woonomgeving speelt. Naast de cijfers en de feiten telt natuurlijk ook de veiligheidsbeleving mee. Dat is een belangrijk onderdeel van een prettige woon- en leefomgeving. Ik dank alle inwoners die zich de tijd hebben genomen om de enquête in te vullen."

Volgende stap

De komende periode wordt ook informatie opgehaald bij de ketenpartners zoals politie, Openbaar Ministerie en het zorg- en veiligheidshuis. In het najaar wordt het ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad waarna het in werking treedt.

Meer informatie over veiligheid en wat inwoners er zelf aan kunnen bijdragen, is te vinden op de website van de gemeente Leudal.  

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
130422/HvL

Wellicht interessant