img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-4-2022 12:00

Kennedy-Mars Sittard 2022, het kan en mag weer!

Sittard/Wessem - 16 april 2022 - Vandaag wordt de 57e editie van de Kennedy-Mars Sittard gelopen. Rond 11.00 uur op Paaszaterdag waren er al wandelaars op de Maasburg bij Wessem. Op dat moment hadden ze al ruim 45 km afgelegd, ruim over de helft van de 80 kilometer lange Kennedy-Mars, de oudste van Nederland. Er zullen er vandaag nog velen volgen. Kennedy-Mars Sittard vindt sinds 1963 plaats op Paaszaterdag. Vandaag zou dus eigenlijk de 59e editie zijn... als corona er niet zou zijn geweest.

Kennedy-Mars Sittard

Op 20 april 1963 liepen zeven jongens en drie meisjes van het Bisschoppelijk College in Sittard, naar Amerikaans voorbeeld, de eerste Kennedy-mars in Nederland. 80 km wandelen in 20 uur tijd. Een prestatie van formaat! De Kennedy-Mars Sittard is daarmee de oudste Kennedymars van Nederland. Tegenwoordig vindt de Kennedy-Mars Sittard ieder jaar op de zaterdag voor Pasen plaats.

De Kennedy-Mars Sittard is een wandeltocht van 80 km. De eerste Kennedy-Mars Sittard vond plaats in 1963. De route loopt door Nederland en Belgisch Limburg. De route voert hoofdzakelijk over vlakke en geasfalteerde wegen, met uitzondering van enkele historische kernen. Onderweg zijn er diverse verzorgingspunten aan waar voeding wordt verstrekt en een EHBO-team klaarstaat. Op de meeste verzorgingspunten is ook een massagepost aanwezig.

Wedstrijdklasse

Sinds 1978 wordt de wedstrijdklasse georganisserd. Dit maakt de Kennedy-Mars Sittard uniek in Nederland: geen enkele Kennedymars kent deze variant! Wanneer je de Kennedy-Mars binnen 12 uur kunt uitlopen en 21 jaar oud bent op 1 januari van het jaar waarin de mars wordt georganiseerd, dan mag je starten in de  wedstrijdklasse. 

Helian van Lier, hoofdredacteur DeltaLimburg.nl: "In 1983 heb ik zelf als 17-jarige de Kennedy-Mars gelopen. Jong en enthousiast als ik was, dacht ik dit wel even te volbrengen. Ik was toch sportief en ik had toch een goede conditie? Dan hoef je vooraf toch niet uitgebreid te trainen? Nou, dat viel even tegen. In Thorn had ik een dip en in Maaseik kwam ik de man met de hamer tegen, maar opgeven kwam niet in me op. Zo eigenwijs was ik dan toch wel. Ik heb het volbracht, maar vooral de laatste kilometers vanaf Susteren waren echt loeizwaar. Mijn lieve pap is vanaf Susteren met me meegelopen en mede dankzij hem is het me gelukt. Rond 21.30 uur kwam ik over de finish. Dat ik daarna enkele dagen niet meer kon lopen van de spierpijn en mijn blaren niet te tellen waren, ach ja... dat was mijn straf voor min of meer onvoorbereid dit avontuur aan te gaan. Maar ik had het niet willen missen! Diepe buiging voor al die mensen die vandaag deelnemen!"

Foto's Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
160422/HvL
 

Wellicht interessant