img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-4-2022 11:15

Onthulling oorlogsmonument in Leveroy ter ere van Captain Peter Borthwick

Leveroy - 21 april 2022 - Op donderdag 5 mei, Bevrijdingsdag, wordt in Leveroy om 19.00 uur een nieuw oorlogsmonument onthuld ter herinnering aan de heroïsche inzet van kapitein Peter Borthwick. Hij offerde op 14 november 1944 letterlijk zijn leven op om inwoners van Leveroy te redden tijdens de zware beschietingen door de Duitsers op de Barbarakerk en de school. Eén dag later, op 15 november, zou het dorp worden bevrijd door de eerste eenheden van het 1e bataljon Black Watch regiment. 

img

In de Tweede Wereldoorlog werden soldaten van het 1/7 Middlesex Regiment ingekwartierd in de school achter de Barbarakerk te Leveroy. De kerk was eerder in de nacht van 14 op 15 november 1944 door de Duitsers opgeblazen en zwaar verwoest. Op 15 november zou het dorp bevrijd worden door de eerste eenheden van het 1e bataljon Black Watch regiment.

Op 15 november 1944 aan het begin van de avond werd de kerk en de school beschoten door Duitse artillerie. Kapitein Peter Borthwick sleepte tijdens deze beschieting de gewonde broers Ben en Norman Brazier uit de school die vervolgens naar een veldhospitaal werden overgebracht. Bij een derde poging werd hij op het schoolplein getroffen door een granaat en overleed ter plekke. De broers bleven hun kapitein voor altijd dankbaar voor zijn dappere actie.

Buiten Borthwick kwamen nog acht soldaten van het Middlesex regiment kwamen om tijdens de beschietingen, Zij worden ook vermeld op het monument.

Op zijn graf staat te lezen: "Lieve Peter, Hij stierf zoals hij leefde, door anderen te helpen". Op dezelfde avond kwamen er nog zes soldaten van het Middlesex Regiment om in de school. Hun namen blijven door dit monument voor altijd in onze herinnering. Zij liggen zij aan zij begraven op de Britse begraafplaats in Nederweert en Venray.

Reden voor een klein Comité WO II monument Captain Peter Borthwick om samen met ondersteuning van de Parochie Heilige Barbara Leveroy, Smolenaers constructie en plaatwerk bv en de Gemeente Nederweert een monument bij de kerk op te richten. Dit als een herinnering aan deze heroïsche inzet van deze bevrijders.  

Het monument zal op 5 mei om 19.00 uur worden onthuld bij het voorplein van de Heilige Barbarakerk te Leveroy. Dit zal geschieden in het bijzijn van burgemeester Birgit Op de Laak van de gemeente Nederweert, enkele adoptanten van de gesneuvelde militairen en met medewerking van fanfare Concordia Leveroy en doedelzakband Pipers Society Castle D'Aldenghoor uit Haelen.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio.

Foto pastoor Marcus Vankan
210422/HvL

 

Wellicht interessant