img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-4-2022 14:50

Onderscheiding Carnegie Heldenfonds voor Luca Gollatz uit Herkenbosch

Herkenbosch - 29 april 2022 - Vorig jaar zomer was Luca Gollatz uit Herkenbosch met zijn ouders op vakantie in Oostenrijk. Daar kreeg de vader van Luca in een zwembad onverwacht een epileptische aanval. Luca (12) haalde zijn bewusteloze vader op eigen kracht deels uit het water en zorgde dat hij kon blijven ademen. Daarna riep hij om hulp. Zo voorkwam hij dat zijn vader verdronk. Voor deze moedige actie kreeg Luca vandaag van burgemeester Monique de Boer een onderscheiding van het Carnegie Heldenfonds.

img

Waterkant

Het was tegen sluitingstijd toen de vader van Luca onwel werd in het zwembad. Er was niemand in de buurt om te helpen. Het water in het zwembad was zo diep dat Luca op zijn tenen moest gaan staan om met het gezicht boven water te blijven. Toch is het hem gelukt om zijn bewusteloze vader onder zijn oksels te pakken en hem naar de waterkant, een aantal meters verder, te leiden. Daar heeft Luca zijn vader met hoofd en schouders uit het water getrokken en om hulp geroepen. Samen met de badmeester heeft hij daarna zijn vader helemaal uit het water gehaald. Dankzij de moedige actie van Luca is zijn vader niet verdronken. 

Moedige actie

Burgemeester Monique de Boer van de gemeente Roerdalen: “Het college vond het verhaal zo bijzonder dat we hebben besloten om het Carnegie Heldenfonds te informeren. Het Carnegie Heldenfonds heeft ons laten weten dat Luca in aanmerking komt voor een onderscheiding volgens de jeugdigen-regeling. Hij ontvangt een getuigschrift en een geldbedrag waarvoor hij cadeau’s heeft gekozen. Ik ben erg trots op onze jonge held uit Herkenbosch. Met zijn moedige actie heeft het leven van zijn vader gered.” 

Carnegie Heldenfonds

Stichting Carnegie Heldenfonds reikt onderscheidingen uit aan mensen die met gevaar voor eigen leven of gezondheid het leven van een ander hebben gered, of hebben geprobeerd dat te doen. De stichting bestaat sinds 1904 en is onderdeel van een wereldwijd netwerk. Andrew Carnegie richtte de stichting op voor de nabestaanden van hulpverleners bij een mijnramp.

Foto Hanneke Drohm
290422/HvL

Wellicht interessant