img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-5-2022 17:00

Sfeerimpressie onthulling Oorlogsmonument in Leveroy

Leveroy - 6 mei 2022 - Op donderdag 5 mei, Bevrijdingsdag, werd in Leveroy voor de kerk een nieuw oorlogsmonument onthuld ter herinnering aan de heldhaftige inzet van kapitein Peter Borthwick. Hij offerde op 15 november 1944 letterlijk zijn leven op om zijn kameraden te redden tijdens de zware beschietingen door Duitse artillerie op de kerk en de achterliggende school. Soldaten van het 1/7 Middlesex Regiment waren destijds ingekwartierd in de school.

Peter Borthwick sleepte tijdens deze beschieting de zwaargewonde broers Ben en Norman Brazier uit de school die vervolgens naar een veldhospitaal werden overgebracht. Bij een derde poging werd hij op het schoolplein getroffen door een granaat en overleed ter plekke. De broers bleven hun kapitein voor altijd dankbaar voor zijn dappere actie. Buiten Borthwick kwamen er nog acht soldaten van het Middlesex regiment om tijdens de beschietingen. Zij worden ook vermeld op het monument. 

Het Comité WO II monument Leveroy bestaande uit Marcus Vankan, Niek Hendrix, Jermain Nicholls, Niels Klompen en Engelbert van Essen, namen na het bekend worden van het verhaal van Borthwick en de omgekomen soldaten in de school het initiatief om een blijvende herinnering te maken.

Het monument werd onthuld door burgemeester Birgit op de Laak, Niek Hendrix, pastoor Marcus Vankan en Pierre van Bommel.

Foto en reportage Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
060522/HvL  


Wellicht interessant