img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

6-5-2022 15:00

Borstbiopt in SJG Weert sneller en minder ongemakkelijk

Weert - 6 mei 2022 - Een nieuwe punctietafel maakt vervolgonderzoek van de borst in het Alexander Monro locatie Zuidoost in SJG Weert sinds kort minder ongemakkelijk voor de patiënt en levert betere beeldvorming op. Daarnaast is het nu mogelijk om een MRI-geleide biopt te nemen. Voor deze punctie moesten patiënten eerder naar een ander ziekenhuis afreizen.

img

Mammaradioloog Peter Veekmans: "Wanneer er bij een mammografie (röntgenfoto van de borst) een verdachte plek in de borst gevonden is, wordt er met een holle naald een stukje weefsel (biopt) afgenomen voor verder onderzoek. Met behulp van röntgenapparatuur kan dit heel precies gebeuren. Deze methode, stereotactische biopsie, wordt ingezet als er kleine afwijkingen geconstateerd zijn die op echobeelden onvoldoende zichtbaar zijn.

De nieuwe stereotactie-tafel ligt minder ongemakkelijk voor de patiënt, waardoor het samendrukken van de borst minder pijnlijk is. De procedure verloopt gemiddeld sneller én levert een kwalitatief beter biopt op. Met name bij kalkspatten of kleine afwijkingen in de borst is deze techniek van grote meerwaarde.”

MRI-geleid biopt

Ook biopteren via MRI kan sinds kort in SJG Weert plaatsvinden. “Dit betekent dat we voor verdachte plekjes in de borst nu drie verschillende bioptie-methodes kunnen gebruiken in SJG Weert: via echo, röntgen en MRI. Het is fijn dat patiënten hiervoor niet meer naar een ander ziekenhuis hoeven te reizen.”

Hydromarkers

Bij het afnemen van het biopt wordt er op die plek een marker achtergelaten om het gebied goed terug te kunnen vinden bij eventuele latere controles of een operatie. “We gebruiken daarvoor nu hydromarkers. Deze hebben een gellaagje dat extra goed zichtbaar is bij echografie.”

Foto Smile Fotografie
060522/HvL
 

Wellicht interessant