img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-5-2022 12:00

Heiligverklaring Titus Brandsma LIVE te volgen op NPO2

Rome/Limburg - 12 mei 2022 - Op zondagochtend 15 mei zal paus Franciscus de Nederlandse karmeliet Titus Brandsma heilig verklaren. Die viering op het Sint-Pieterplein in Rome is live op televisie te volgen bij KRO-NCRV op NPO2 vanaf 9.30 uur. Zondagmiddag 15 mei zijn er twee bijeenkomsten in Limburg op plaatsen waar Titus Brandsma regelmatig kwam: in Merkelbeek en in Weert. Op vrijdag 13 mei vertrekt al een grote groep belangstellenden met het Huis voor de Pelgrim naar Rome om de plechtigheid bij te wonen.

img

Precies 15 jaar nadat Karel Houben uit Munstergeleen heilig werd verklaard, zal zondag weer een portret van een Nederlander tegen de gevel van de Sint-Pieter hangen. De in Friesland geboren pater Titus Brandsma wordt dan tot de eer der altaren verheven, zoals dat officieel heet. Brandsma (1881-1942) werd onder meer bekend als hoogleraar filosofie en mystiek aan de pas opgerichte katholieke universiteit in Nijmegen en als journalist. In de Tweede Wereldoorlog werd hij door de Nazi’s vermoord vanwege zijn rol in het verzet.

Banden met Limburg

Voor de oorlog verbleef Titus Brandsma ook regelmatig in Limburg. Zo kwam hij veel in het karmelietenklooster in Oud-Merkelbeek, op de plek waar zich nu het Clemensdomein bevindt. Zondagmiddag 15 mei is er om 14.00 uur in het Clemenskerkje een lezing over Titus Brandsma en zijn betrokkenheid bij het klooster in Merkelbeek.

Op hetzelfde tijdstip wordt er in de Moeselkapel in Weert een gebedsdienst gehouden. De kapel is nauw verbonden met de familie Driessen uit Weert met wie Titus Brandsma zeer goede contacten onderhield. Vier van de tien kinderen van het gezin werden lid van de karmelietenorde. Een van hen – Hubert Driessen (1871-1946) – was de leermeester en begeleider van Titus Brandsma, tijdens zijn studie in Nederland, maar ook later toen hij in Rome verbleef. Brandsma was regelmatig te gast bij de familie Driessen in Weert.

Tijdens de gebedsdienst wordt zondagmiddag in de Moeselkapel op voorspraak van de nieuwe heilige gebeden om vrede in Oekraïne. Ook wordt het levensverhaal van Titus Brandsma verteld en wordt in de kapel een portret van hem onthuld.  

LIVE te volgen op TV

De viering in Rome waarin Titus Brandsma en negen anderen heilig worden verklaard, is zondagmorgen vanaf 9.30 uur live te volgen bij de KRO-NCRV op NPO2.

Afbeelding Bisdom Roermond
120522/HvL

Wellicht interessant