img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-5-2022 10:45

Yolanda - Harpsessies voor dieren

Neer - 21 mei 2022 - Laatst heb ik een interview voor de Limburger gehad over mijn harpsessies voor dieren, op de bijzondere locatie van Dierenthoes in Stramproy. Maar ik zal eerst even uitleggen hoe het allemaal begonnen is in 2012. Het valt mij op dat mijn paarden anders reageren als ik op de harp heb gespeeld. De rust en ontspanning die het mij geeft lijkt door te werken op de paarden. Om te kijken of mijn gevoel klopt besluit ik om met mijn harp voor de omheining van de wei gaan zitten. 

Mijn Fries Boy en shetlander Floor komen meteen naar mij toe en staan al snel heel ontspannen, met de ogen half dicht, te luisteren naar de klanken van de harp. Wat een mooie ervaring. Zelf voel ik mij ook heel relaxed. Het maakt mij nieuwsgierig hoe het zal zijn als ik in de wei ga zitten met de harp, tussen de paarden…

De paarden komen allebei om mij heen staan. Boy met zijn hoofd bij mijn gezicht en schouder en Floor met haar hoofd op mijn schoot. Zo blijven ze lange tijd staan. Ik voel verbinding, steun en kracht. Een heel bijzonder en vredig moment...Even helemaal in het hier en nu, helemaal zen. Moeilijk om in woorden uit te leggen, dit moet je echt ervaren.

Later is shetlander Bas de kudde komen versterken. Heel nieuwsgierig inspecteert hij het instrument, soms raakt hij met zijn lippen de snaren heel voorzichtig aan. Bas reageert ook heel ontspannen op de klanken van de harp.

Ik ontdekte steeds meer de kracht van de harp, niet alleen bij mijn paarden, maar ook bij onze andere dieren. Onze hond Dies komt vaker bij mij liggen als ik op de harp speel, soms tegen de harp aan, zodat hij de trillingen nog beter kan voelen. Mijn vriend mag van Dies niet aan de harp komen, dan begint hij te blaffen, pakt voorzichtig zijn vinger beet en trekt hem weg bij de harp. Wat zal hij hier duidelijk mee willen maken? Dat de harp van het vrouwtje is, of wil hij zeggen, stop maar met spelen want…😊

Verder heb ik de harp ingezet toen een van mijn katten ernstig ziek werd, dit in combinatie met Jin Shin Juytsu. Het heeft Amber en mij veel rust gegeven in deze moeilijke periode. En voor haar maatje Milou probeer ik met de harp een troost te zijn nu Amber er niet meer is.

Sinds 2019 ben ik de harp ook in gaan zetten voor andere dieren met verschillende hulpvragen, zoals bijvoorbeeld onrust, angst, gedragsproblemen of puur voor wat extra ontspanning. Vaak werkt dit ook door op de baasjes. Zij kunnen als ze dit willen ook zelf op de harp spelen voor hun dier. 

Maar ik dwaal af. Even terug naar het begin van mijn verhaal: het interview bij Stichting Hurmes Dierenthoes in Stramproy.

Dit is een liefdevolle plek waar dieren opgevangen worden die in de maatschappij geen thuis meer vinden vanwege gezondheid, handicap of gedrag. Zo’n 400 dieren hebben hier hun plekje gevonden en krijgen enorm veel liefde, aandacht en deskundige verzorging, met hulp van vrijwilligers.

Diep respect voor Sandra en Patrick, wat een mooie missie. Ik zou zeggen, neem eens een kijkje op hun prachtige website, echt de moeite waard. De dieren hebben bij hun een forever home gekregen, en je kunt een van hun dieren ook op afstand adopteren. Dit betekent dat je adoptieouder kunt worden en zelf een dier kunt kiezen waarvoor je extra sympathie voelt. Meerdere dieren adopteren kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld als je dit samen met je familie of vrienden wilt doen. 

Wat voel ik mij dankbaar dat ik voor deze lieve dieren mocht spelen, ze raken je diep in je hart. Van harp tot dierenhart. 🧡

Muzikale groet, Yolanda

Yolanda Cremers heeft sinds april 2022 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website De Kracht van de Harp. 

Foto's Elles van Thuijl (locatie Dierenthoes)
210522/HvL

Wellicht interessant