img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-3-2019 11:00

Nierpatiënten Laurentius Ziekenhuis in beweging

Roermond - Donderdag 14 maart 2019 was het World Kidney Day. Ook in het Laurentius is er aandacht voor nierziekten, maar vooral voor het vóórkomen ervan door voldoende te bewegen en gezond te eten. Om nierpatiënten te stimuleren meer te bewegen, is het Laurentius Ziekenhuis samen met de Nierpatiënten Vereniging Roermond (NPVR) en De Zorggroep vorig jaar al gestart met het project ‘Bewegen op Maat’.  Veel nierpatiënten ervaren een gebrek aan energie met als gevolg dat zij lichamelijke inspanning vermijden, terwijl personen die zich fit voelen, lekkerder in hun vel zitten, mobieler zijn en beter in staat zijn om mee te doen aan de samenleving. 

img

Dialyseverpleegkundige Charles André : "Bij 'Bewegen op Maat' worden nierpatiënten uitgenodigd twee keer per week te gaan sporten in het Zorghotel onder begeleiding van een fysiotherapeut. Het sporten gebeurt in groepsverband waarbij ook de partner mee mag komen sporten, wat vaak een extra stimulans is. De reacties zijn erg positief. De patiënten merken dat ze meer energie krijgen en dat wordt bevestigd door de testen. Eén van onze patiënten heeft uitzonderlijk veel profijt gehad van het sporten. Hij kwam voorheen door een gebrek aan energie in een rolstoel naar het ziekenhuis. Hij is gaan sporten en kan zijn rolstoel voortaan thuislaten!”

Voor nierpatiënten is het, nog meer dan voor andere mensen, van belang om gezond te eten en zout te vermijden. Zout verhoogt de bloeddruk en de kans op nierschade. Minder zout eten kan de verergering van de nierschade vertragen waardoor dialyseren of een niertransplantatie (nog) niet nodig is.

Charles André: “Daarom blijven we ook veel energie steken in het voorlichten van patiënten over het belang van een gezonde levensstijl, gezonde voeding en lekker eten met minder zout. Later dit jaar hopen we nog een voorlichtingsavond te organiseren speciaal gericht op een gezonde leefstijl.”

Wellicht interessant