img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-5-2022 12:35

Toelichting Waterschap Limburg op besluit voor vaste kering Maasboulevard Wessem

Wessem - 25 mei 2022 - Op 20 april vond in Wessem een informatiebijeenkomst van Waterschap Limburg plaats over het type kering Maasboulevard. Het dagelijks bestuur van het waterschap heeft inmiddels een besluit genomen over type kering Maasboulevard Wessem: een vaste kering met ophogen van maaiveld. Dit is niet het type kering waar een groot deel van de omgeving op had gehoopt, zoals ook bleek uit de reportage die DeltaLimburg.nl heeft gemaakt en de vragenlijst die aanwezigen konden invullen. Waterschap Limburg licht haar keuze toe in onderstaand rapport:

img

Verdiepingsslag

Eerder, in maart 2021, stelde het waterschap het voorkeursalternatief (VKA) vast van de dijkversterking bij Thorn en Wessem met uitzondering van het gedeelte bij de Maasboulevard. Toen is besloten een verdiepingsslag met de omgeving uit te voeren waarin de focus lag op de vergelijking van de keuze ‘permanente kering met ophogen maaiveld’ met de keuze voor ‘zelfsluitende kering’. Hierbij is nog eens goed gekeken naar de cultuurhistorische kwaliteit van Wessem, de achtergrond van het Rijksbeschermd dorpsgezicht, de hoogte opgave, de integraliteit met verkeer en parkeren, de ruimtelijke inpassing en een gelijkwaardig vergelijk van de twee type keringen (permanent en zelfsluitend).

Samen met Dorpsraad, Comité en gemeente

De verdiepingsslag is het afgelopen jaar samen met Dorpsraad Wessem, het Comité Behoud Historisch Aanzicht Wessem en de gemeente Maasgouw uitgevoerd. Er waren drie bijeenkomsten, op 17 september 2021, 21 februari 2022 en 8 april 2022. Vertegenwoordigers van Dorpsraad Wessem en van het Comité Behoud Historisch Aanzicht Wessem waren bij alle drie de bijeenkomsten aanwezig als vertegenwoordiger van de bewoners.

Ook zijn diverse experts op het gebied van cultureel erfgoed en verkeerskundigen ingeschakeld in verband met de effecten van de herinrichting van de openbare ruimte op verkeer en parkeren. Voor de herinrichting van de openbare ruimte, verkeer en parkeren is niet het waterschap, maar de gemeente leidend.

Tijdens de verdiepingsbijeenkomsten is aan de hand van het zogenoemde afwegingskader dat het waterschap bij alle dijkversterkingsprojecten hanteert, gezamenlijk de afwegingstabel ingevuld.

Afwegingskader en afwegingstabel

Dijkversterking vraagt af en toe om lastige keuzes. Niet altijd makkelijk, wel noodzakelijk.

Om integrale keuzes zorgvuldig te kunnen maken, wordt bij het Hoogwaterbeschermingsprogramma Waterschap Limburg gewerkt met een afwegingskader. Samen met omwonenden, experts en andere overheden worden verschillende aspecten bekeken die een keuze met zich meebrengt. Ook voor de Maasboulevard Wessem is de afwegingstabel ingevuld en de uitkomst, dat de voorkeur van het waterschap een permanente kering blijft, besproken. Dit is samen met de dorpsraad, het comité en de gemeente Maasgouw gedaan. 

Conclusie verdiepingsslag

Uit de verdiepingsslag is naar voren gekomen dat de door de omgeving gewenste zelfsluitende kering niet haalbaar is. Bovenal vanwege de financiën. De zelfsluitende kering is beduidend duurder en financieel niet haalbaar. Waterschap Limburg heeft geen dekking voor deze extra kosten. Daarnaast brengt een zelfsluitende kering risico’s met zich mee op het gebied van beheer en onderhoud.

Dit is in de derde verdiepingsbijeenkomst, samen met de dorpsraad, het comité en de gemeente geconcludeerd. Tijdens deze bijeenkomst is ook de informatiebijeenkomst besproken en is afgesproken dat het comité hun achterban uitnodigt.

Waterschap Limburg heeft er begrip voor dat de directe omgeving graag een andere uitkomst zou hebben gezien en teleurgesteld is over de uitkomst. "Tegelijkertijd hebben wij als Waterschap Limburg een urgente hoogwaterveiligheidsopgave in Wessem. We hebben de wettelijke taak om de dijken op orde te brengen en de mensen en bedrijven achter de dijken te beschermen tegen hoogwater. Zo bouwen we samen aan een hoogwaterveilig Limburg."

Voorstel om 2 varianten aan te besteden

Tijdens de informatieavond is het verzoek en voorstel gedaan om beide varianten van de kering voor het zuidelijk deel aan te besteden en het bedrijfsleven uit te nodigen om te komen met een zelfsluitende oplossing binnen het budget van een vaste kering, annex maaiveldverhoging.

Op andere vergelijkbare plekken doet het waterschap dit niet. Op diverse locaties langs de Maas wordt de kering in de openbare ruimte ingepast door het ophogen van het maaiveld en een permanente kering tot 1.10 meter. Een tweede optie meenemen in een aanbesteding kost meer en is een financieel risico voor het waterschap.

De enige plek waar dit nu wordt gedaan is in Arcen. Let wel, in de openbare ruimte in Arcen komt eenzelfde oplossing als in Wessem, namelijk opgehoogd maaiveld en een permanente kering van maximaal 1.10 meter hoogte. Het uitdagen van de markt om in Arcen zelfsluitend mogelijk te maken betreft keringen in privétuinen. De hoogteopgave is daar met aanhelen maaiveld hoger dan 1.10 meter. Deze basishoogte wordt in Wessem niet gehaald. In Arcen dragen de belanghebbende bewoners financieel bij evenals andere overheden. Het waterschap is niet bereid in Wessem een uitzondering te maken en extra (financieel) risico naar zich toe te trekken. Bij Arcen is dit risico ook niet bij waterschap belegd. 

Vervolgtraject

In de planuitwerkingsfase wordt het voorkeursalternatief en de inpassing daarvan verder in detail uitgewerkt tot een definitief ontwerp en een Projectbesluit Omgevingswet. Voor de herinrichting van de openbare ruimte en verkeersmaatregelen zijn het college en de raad van de gemeente Maasgouw leidend. De integrale oplossing wordt in nauwe samenwerking verder met hen uitgewerkt

Belanghebbenden kunnen op het Projectbesluit Omgevingswet formeel reageren.

Resultaten ingevulde vragenlijsten bijeenkomst 20 april, kort samengevat

Na de informatiebijeenkomst van 20 april heeft het waterschap een vragenlijst naar degenen die zich hiervoor hadden aangemeld, gestuurd. Deze is naar 91 personen verstuurd en 61 personen hebben de lijst ingevuld.

50 Respondenten hebben aangegeven ontevreden te zijn over de informatiebijeenkomst type kering Maasboulevard. Men is vooral ontevreden over de voorkeur van type kering van het waterschap, de verwachting die men had over inspraakmogelijkheden en dat er volgens de respondenten geen nieuwe informatie was ten op zichte van 2019.

Op de vraag hoe kijkt u aan tegen een ingepaste permanente kering, geeft 52 van 61 respondenten aan negatief, 1 respondent neutraal en 8 lijkt het een positief plan.

Op de vraag hoe kijkt u aan tegen herinrichting Maasboulevard (autovrij), geeft 39 van de 61 respondenten negatief aan, 9 respondenten neutraal en 13 lijkt het een positief plan.

Op de vraag hoe kijkt u aan tegen bezoekers parkeren op de koppen, hebben 36 van de 61 respondenten negatief aangegeven, 9 respondenten neutraal en 16 lijkt het een positief plan.

Het merendeel van de respondenten wil geen verandering aan de Maasboulevard en verwacht verkeersdrukte en parkeeroverlast in o.a. de Beekstraat.

Foto Ger Peters|Waterschap Limburg
250522/HvL

Wellicht interessant