img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-6-2022 15:13

Marion Melletat uit Buggenum start kettingkledingruil in Leudal

Buggenum - 8 juni 2022 - Marion Melletat uit Buggenum heeft, ingeïnspireerd door het landelijke initiatief van de kettingkledingruil van Nicho Glerum uit Amsterdam, in de gemeente Leudal een eigen kettingkledingruil opgezet. De 55-jarige Marion is vorig jaar vanuit Sittard naar Buggenum verhuisd. In Sittard was zij onderdeel van de kettingkledingruil aldaar en nu wil zij dit ook opzetten in de gemeente Leudal. De eerste reacties zijn veelbelovend! Ze legt zelf uit wat het inhoudt en hoe je kunt deelnemen:

img

"De kettingkledingruil vindt zijn oorsprong in de coronatijd. Winkelen in een heuse winkel zat er niet in en er was nood aan sociale contacten. De oprichtster heet Nichon Glerum en zij is er in Amsterdam mee gestart. Zij heeft ook de landelijke registratie onder haar hoede genomen.
 
Mijn naam is Marion Melletat, 55 jaar oud, volledig afgekeurd en ik ben een voorstander van hergebruik van kleding, meubels en andere goederen. We vervuilen onze planeet met onze koopverslaving en de achteloosheid waarmee wij ons ontdoen van spullen, die eigenlijk nog prima hergebruikt kunnen worden.

Ik ben vorig jaar juli van Sittard naar Buggenum verhuisd en voelde mij aanvankelijk heel eenzaam. In Sittard was ik onderdeel van de kettingkledingruil in Sittard en dit initiatief sloot volledig aan bij mijn idee over wat te doen tegen verspilling. Ik gaf daar ook etenswaar aan een lieve vrouw, die voedselpakketten samenstelde voor mensen die geen eten konden kopen.

Door de kettingkledingruil tas kon je nieuwe contacten met anderen leggen. Destijds geheel coronaproof. Volgens de regels mag je de tas drie dagen houden. Je haalt eruit wat je leuk vind en je past en doet er zelf kleding in die je niet meer draagt. De kleding moet schoon en heel zijn. Wat je zelf wenst te ontvangen, zo moet ook de kleding zijn die je doorgeeft aan een ander.

Toen ik ontdekte dat er in de gemeente Leudal nog geen kettingkledingruil project was, vond ik dat heel jammer. Ik miste de contacten en dat fijne blije gevoel wanneer de tas weer bij mij afgeleverd werd.

Doordat ik mij eenzaam voelde, besloot ik daar iets tegen te doen en plaatste een oproep op de facebook pagina “Achterom is kermis” in Leudal om vast te stellen of er ook interesse was voor dit project in de gemeente Leudal. En tot mijn grote vreugde waren er genoeg dames waarmee ik mijn eigen ketting kon starten. Er is dus genoeg interesse in duurzaamheid en tegen verspilling.

Maar het schijnt dat de ketting het beste functioneert met 15 of meer deelnemers.

In mijn ketting is dus nog plaats voor meer dames.

Ik heb mijn ketting geregistreerd bij Nichon, gelukkig wist ik nog hoe dat moest. Verder heb ik contact gezocht met de oprichtster in Sittard om haar ervaringen te horen en advies ingewonnen over waar je op moet letten.

Communicatie verloopt met name via een groepsapp en soms moet ik net als moeder overste een beetje streng optreden, wanneer zich problemen voordoen. Nooit verwacht dat ik daar geen moeite mee zou hebben.

Inmiddels ben ik niet meer eenzaam en heb ik leuke contacten gekregen via dit project.

Ik ben blij dat ik dit aangedurfd heb, zo dragen we samen bij aan minder verspilling en ontstaan er vriendschappen.

Wil jij je graag aansluiten, of wat meer informatie? Neem dan gerust contact op. Dat kan via een chatbericht op mijn eigen FB-pagina of via een reactie op mijn bericht op de FB-pagina 'Achterom is kermis in Leudal' of via een e-mail naar info@deltalimburg.nl. Deze e-mails worden dan naar mij doorgestuurd.

Ik hoor graag van je!

Marion Melltat"

Helian van Lier, hoofdredacteur DeltaLimburg.nl: "Ik kwam haar oproepje tegen op FB en was meteen benieuwd naar de persoon en het verhaal erachter. Wat een mooi initiatief! Ik hoop dat Marion veel reacties krijgt en dat de kledingkettingruil in Leudal een groot succes wordt!"

Stockfoto
080622/HvL 

Wellicht interessant