img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-6-2022 15:05

Honden beschermen schaapskudde in Nationaal Park De Meinweg

Herkenbosch - 9 juni 2022 - In Nationaal Park De Meinweg graast een schaapskudde die bijdraagt aan het beheer van de heide. Sinds de terugkeer van wolf in Nederland is het belangrijk om de schapen zo goed mogelijk te beschermen. Bij de schaapskudde op De Meinweg lopen daarom twee kuddebeschermingshonden. Dit zijn geen honden om te aaien en wandelaars/fietsers wordt dan ook gevraagd afstand te houden en altijd de aanwijzingen van de schaapsherder te volgen.

img

Wat te doen als u een kuddebeschermingshond tegenkomt?

De kuddebeschermingshonden zijn dag en nacht bij de schapen om ze te beschermen tegen een mogelijk bezoek van de wolf. De aanwezigheid van huishonden kan het werk van deze kuddebeschermingshonden en hun herder verstoren. Daarom is het belangrijk dat uw huishond altijd aangelijnd is en de directe omgeving van de schaapskudde vermijdt. Bij een lange lijn houdt u de hond kort als de kudde in de buurt is of loopt u even om.

Niet aaien en afstand houden

De kuddebeschermingshonden zijn geen honden om te aaien, u wordt dan ook verzocht afstand te houden tot de honden. De honden beschermen de schaapskudde en kunnen gaan blaffen als u langsloopt of hen te veel aandacht geeft. Houd afstand en volg altijd de aanwijzingen van de schaapsherder op.

Meer informatie

De inzet van de kuddebeschermingshonden vanuit Project Bescherm je Vee wordt mede mogelijk gemaakt door de provincie Limburg en Staatsbosbeheer.

Kijk voor meer informatie op de boswachtersblog van Staatsbosbeheer

Stockfoto
090622/HvL

Wellicht interessant