img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

11-6-2022 17:15

Windmolenpark Weert langs A2 feestelijk geopend

Weert - 11 juni 2022 - Op vrijdag 10 juni is het Windpark Weert officieel geopend door burgemeester Raymond Vlecken en de nieuwe wethouder Lizbeth Steinbach van Weert. Het windpark langs de snelweg A2 bij Weert wekt naar verwachting jaarlijks 30.000 MWh aan groene stroom op, genoeg voor het  stroomverbruik van ca 10.000 huishoudens. Als openingshandeling onthulden burgemeester Raymond Vlecken en wethouder Lizbeth Steinbach het informatiebord dat bij het windpark staat.

's Morgens hebben de leerlingen van de groepen 5 en 6 van IKC Leuken het kunstwerk onthuld. Het kunstwerk is gebaseerd op de creaties van de kinderen. RICK-docent en kunstenaar Emmy van de Venne heeft de werkjes van de kinderen samengevoegd tot een kunstwerk. Het metalen kunstwerk is gemaakt door Smolenaers Constructie en Plaatwerk uit Nederweert. 

De bouw van Windpark Weert heeft een jaar in beslag genomen. De energiecoöperatie WeertEnergie en energiemaatschappij Eneco hebben gekozen voor een coöperatieve aanpak bij de ontwikkeling van het windpark. Niet alleen is de directe omgeving nauw betrokken bij de ontwikkeling van de plannen, ook was het uitgangspunt dat er profijt moest zijn voor de lokale gemeenschap. Ook zijn zoveel mogelijk lokale en regionale bedrijven bij de bouw betrokken.

Omgevingsfonds Gries Hej Windfonds

Om invulling te geven aan de coöperatieve aanpak is het Gries Hej Windfonds opgericht. Naar verwachting stelt het Windpark jaarlijks ca. 30.000 euro per jaar beschikbaar vanuit de opgewekte energie uit het windpark. Met dat geld kunnen duurzame en maatschappelijk verantwoorde projecten worden gefinancierd in de omgeving van het windpark; binnen een straal van 3 km vanaf de middelste windmolen. Om dit te coördineren is een Stichtingsbestuur aangesteld met vertegenwoordigers uit de verschillende dorpskernen. Gezamenlijk bepalen zij welke projecten een bijdrage krijgen uit het fonds.

Eneco is trots op de realisatie van Windpark Weert en de wijze waarop de samenwerking is vormgegeven.

Windpark Weert 

WeertEnergie en Eneco trekken gezamenlijk op om Windpark Weert te realiseren vanuit een gedeelde overtuiging dat we duurzame energie willen realiseren in samenspraak en met betrokkenheid van de lokale omgeving.

Meer informatie is te vinden op www.windparkweert.nl.

Foto's: Dion Huiberts
110622/HvL

Wellicht interessant