img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-6-2022 12:08

Onthulling gedenkteken kapelaan Theo van der Marck, oprichter Boerenleenbank Heel

Heel - 23 juni 2022 - Op donderdagochtend 23 juni is in Heel het gedenkteken van kapelaan Theo van der Marck officieel onthuld. Een blijvende herinnering aan een markante dorpsgenoot, die eind 19e eeuw een belangrijke impuls heeft gegeven aan het ontstaan van de boerenbond, aan de eerste boerenleenbank die later zou uitgroeien tot de Rabobank en aan de oprichting van de volksbibliotheek, als een van de eerste bibliotheken in Limburg. Het gedenkteken is ontworpen door kunstenaar Phons Brouns uit Heel. 

img

Zoals Wim Coolen van Heemkring Heel het in 2019 reeds verwoordde: “Van der Marck stond niet alleen aan de wieg van een van de eerste boerenleenbanken, hij was ook betrokken bij de oprichting van de boerenbond en volksbibliotheek. Daarmee heeft hij laten zien hoe je vanuit Heel een verschil kunt maken voor heel veel mensen. Zijn drive, ambitie en verbindingskracht spreken nog altijd tot de verbeelding en dienen nog altijd ter inspiratie.” 

Heemkring Heel en Rabobank Peel Maas en Leudal hebben de afgelopen jaren samengewerkt om te komen tot een passend en blijvend eerbetoon voor deze bijzondere man.

Het gedenkteken is te vinden op het Catualiumplein nabij de St. Stephanuskerk in Heel. 

Foto Heemkring Heel
230622/HvL 

 

 

Wellicht interessant