img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-8-2022 15:55

Yolanda - harpklanken klinken tot aan de hemel

Neer - 16 augustus 2022 - Mevrouw R heeft net te horen gekregen dat ik vandaag harp voor haar kom spelen. Ze is er helemaal beduusd van: "Als ik het geweten had, dan had ik geen oog dicht gedaan. Dubbel genieten nu." We lopen samen naar haar appartement, zodat ik in alle rust voor haar kan spelen. "Het is toch allemaal echt hè", vraagt ze mij. Ik zie dat mevrouw trilt. "Dat is van vreugde", zegt ze.

img

"Ieder mens kent geluk en ongeluk. Ik had de laatste tijd ongeluk. Mijn ouders zijn dood en mijn man. Ik moet dit allemaal verwerken. Maar toen ik jou hoorde en zag spelen ging er een hemel voor mij open, het geeft troost. Balsem voor de ziel. 

Ik hou echt van muziek, heb vroeger pianoles gehad. Meestal zie je de harp in een orkest, maar om deze zo apart te horen...Goh, ik ben helemaal de kluts kwijt, waarom ik? Ik mag af en toe een traan wegpinken hè? Ik wist niet dat het zo mooi was. Ik heb het plaatje van de vorige keer nog lang in mijn hoofd gehad, en heb het 's avonds aan mijn man verteld. Ik praat vaak tegen hem, hij helpt mij ook van hierboven."

Ik vertel dat de harpklanken zeker tot aan de hemel zullen reiken…

Tijdens het harpspelen kijk ik af en toe naar mevrouw en naar de liefdevolle foto van haar overleden man. De liefde tussen deze twee mensen is voelbaar. Mevrouw heeft haar ogen gesloten, een traan rolt over haar wang. Ik speel op gevoel een aantal instrumentale stukjes, onder andere Greensleeves, Morgengruss en The water is wide. Ik zie mevrouw steeds meer tot rust komen. Haar tranen maken plaats voor een glimlach.

Na afloop zegt mevrouw dat het haar zo goed gedaan heeft, dat ze het echt even nodig had…en ze geeft mij een liefdevolle knuffel.

Even later kom ik mevrouw op de gang tegen. Ze is er nog helemaal vol van en is het zichtbaar nog allemaal aan het verwerken. Als ik haar bij het weggaan nog een keer ontmoet krijg ik nogmaals een knuffel en raakt ze mijn harp even aan...

Met een voldaan gevoel ga ik weer naar huis. Dankbaar voor deze bijzondere ontmoeting. ❤

Muzikale groet, Yolanda

Yolanda Cremers heeft sinds april 2022 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website De Kracht van de Harp. 

160822/HvL


 

Wellicht interessant