img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-9-2022 14:55

Kermis Weert als eerste Nederlandse kermis cultureel erfgoed

Weert - 22 september 2022 - Tijdens Kermis Weert - 23 tot en met 28 september - wordt op zaterdag 24 september de hele kermiscultuur in Nederland officieel bijgeschreven op de lijst met Nederlands erfgoed. Daarmee is de Weerter kermis - de op een na grootste kermis van Nederland met ruim 130 attracties - de eerste kermis in Nederland die plaatsvindt onder de vlag van immaterieel erfgoed. Om dit te vieren is tijdens de kermis op de gevel van Museum W in Weert een fotopresentatie te zien met oude en nieuwe kermisfoto's.

img

Kermis als cultureel erfgoed

Vertegenwoordigers van de kermisgemeenschap zullen samen met directeur Marco Van Baalen van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed het document ondertekenen. Dit feestelijke moment vindt plaats in aanwezigheid van het kermispubliek, Stadsschuttersgilde Ste Catharina, vertegenwoordigers van organisaties binnen de kermisgemeenschap en verschillende bestuurders van gemeenten en provincie.

De locatie is midden op één van de grootste binnenstadskermissen van Nederland bij de zweefmolen “El Mundo” op de Markt, naast de Sint Martinuskerk. De presentatie is in handen van Atze Lubach, voorzitter van de Bond van Kermisbedrijfhouders BOVAK.

Voorafgaand aan de ondertekening vindt een mini-symposium plaats in het Stadhuis van Weert over de Kermiscultuur als Immaterieel erfgoed, de bedreigingen voor de toekomst van de kermis en de te behouden waarden en tradities. Tijdens deze bijeenkomst wordt een brochure gepresenteerd over het immaterieel erfgoed en de Kermiscultuur en verschijnt het boek “Een slag van de Molen” van de Belgische oud-radiopresentator Michel Follet.

De ondertekenaars van het bijschrijvingsdocument 

Hans Janssen - burgemeester gemeente Oisterwijk en voorzitter St. Kermiserfgoed
Bernard van Welzenes - aalmoezenier (kermispastoor) van het Kermis- en circuspastoraat
Nora Booij - Directeur Stichting Rijdende School
Fransina Sipkema - Kermisexploitant en bestuurslid Vrouwenbond van Kermisexploitanten
Nicole Vermolen - kermisexploitant en bestuur st Kermiserfgoed
Karel Loeff - erfgoeddeskundige en directeur Bond Heemschut, bestuurslid st. Kermiserfgoed
Marco van Baalen - directeur Kenniscentrum voor Immaterieel Erfgoed (KIEN)

Fotopresentatie 

De fotopresentatie van Kermis Weert met oude en nieuwe foto's is te zien op de gevel van Museum W van vrijdag 23 tot en met woensdag 28 september. Op die dagen is het museum zelf dicht. 

Het adres van het museum is Meikoel 2 te Weert. Meer informatie over het museum is te vinden op www.museumw.nl

Het fotoproject is tot stand gekomen met medewerking van Gemeentearchief Weert en Weert Marketing.

Foto 1 stockfoto/foto 2 Weerter kermis in oorlogstijd (Gemeentearchief Weert/Museum W)
220922/HvL
 
 

Wellicht interessant