img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-9-2022 13:15

Kom kijken naar de vogeltrek in Helden tijdens de Euro Birdwatch

Helden - 25 september 2022 - Op zaterdagochtend 1 oktober neemt de Vogelwerkgroep IVN Helden samen met Vogelbescherming Nederland deel aan de internationale vogelteldag, de Euro Birdwatch. In 40 landen in heel Europa worden op deze dag door duizenden vogelaars miljoenen trekvogels geteld. In Nederland zijn er 150 telposten. U bent van harte welkom een kijkje te komen nemen bij de schans in het Kwistbeekdal in Helden-dorp.  beekdal.de Schans in het Kwistbeekdal.Wilt u deze aktiviteit bijwonen kom dan gerust een kijkje nemen.

img

Telpost de Schans in het Kwistbeekdal Helden

De leden van de vogelwerkgroep tellen al jaren mee vanaf de Schans in het Kwistbeekdal. Er wordt geteld van 8.30 tot 12.00 uur.

Het najaar is dé tijd van het jaar om recordaantallen vogels te zien. Veel vogels die hier hebben gebroed trekken nu naar het warmere zuiden. Vanuit het hoge noorden en het oosten komen vogels naar ons land om te overwinteren of ze trekken in die tijd door ons land. Bij helder weer zie je ze letterlijk vliegen, vaak in grote groepen.

Voor vogelaars is dit hét moment van het jaar om naar buiten te gaan, de vogels te zien én te tellen. 

Resultaten

Vogelbescherming Nederland maakt op zaterdagavond de top 10 van meest getelde trekvogels bekend.

In 2021 werden in Nederland tijdens de Euro Bird Watch maar liefst 961.903 vogels geteld, 210 soorten in totaal. Spreeuw, graspieper en vink vormden toen de top 3 van meest getelde vogels.  

Wilt u een kijkje komen nemen? 

Neem dan contact op met Peter Maessen via 06-81293259 of ivnmaessen@home.nl

Euro Birdwatch 2022

Op zaterdag 1 oktober is het weer zover: duizenden vogelaars in heel Europa tellen op diezelfde dag de trekvogels die zuidwaarts vliegen. Het gaat daarbij om miljoenen vogels, een spectaculair fenomeen. In Nederland coördineert Vogelbescherming deze Euro Birdwatch voor de 27e keer, samen met de uitstekende website www.trektellen.nl. De Euro Birdwatch is een initiatief van BirdLife International.

De Birdwatch vestigt de aandacht op trekvogels en de gebieden die ze in Europa nodig hebben om bij te tanken voor hun reis. En het evenement maakt zichtbaar hoe groots het fenomeen vogeltrek is.

 

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Stockfoto
250922/HvL

Wellicht interessant