img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

29-3-2019 09:30

Aftrap 'Roermond Glazeniersstad' in het Cuypershuis

Roermond - Donderdagmiddag 28 maart 2019 werd in het Cuypershuis de start ingeluid van ‘Roermond Glazeniersstad’. Naast de uitreiking van het eerste exemplaar van de publicatie ‘Glasatlas Roermond’ werden ook de activiteiten die plaatsvinden rondom het thema geïntroduceerd. Denk daarbij aan glasexposities in het Cuypershuis en Historiehuis, archeologische punten in de binnenstad van Roermond, projecties voor ‘Stage of Luminosity' door Viewmaster Projects én glas-in-loodkoekjes van Cas Wolters. Wij waren bij dit officiele moment aanwezig en maakten een video-verslag.

De feestelijke bijeenkomst werd gevolgd door een wandeling van circa een uur langs plekken in de stad met enkele van de mooiste Roermondse voorbeelden van glasschilderkunst o.l.v. Judith Rimmelzwaan. 

Sinds Frans Nicolas sr. in 1855 zijn atelier opende, staat Roermond bekend als glazeniersstad. Maar vanaf 1389 waren er al glasschilders actief in de stad. Daarom staat de Roermondse glasschilderkunst van najaar 2018 tot begin 2020 in de schijnwerpers.

Vanaf 7 juni 2019 is er in het Cuypershuis een expositie te bezichtigen over het atelier Frans Nicolas, het grootste glasatelier van Nederland in de 19e eeuw. De aanleiding voor deze expositie is de beschikbaarheid van nieuwe informatie door archeologische vondsten en onderzoek van het bedrijfsarchief van dit atelier door het Sociaal Historisch Centrum Limburg (SHCL) te Maastricht.

Meer informatie: www.cuypershuisroermond.nl

Foto en video Fred Simons

Wellicht interessant