img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-11-2022 15:55

Solide begroting voor gemeente Leudal

Heythuysen - 9 november 2022 - Op dinsdag 8 november heeft de gemeenteraad van Leudal de programmabegroting 2023 - 2026 vastgesteld. De Leudalse begroting is sluitend en biedt een solide basis om samen met inwoners, ondernemers en ketenpartners verder te bouwen aan een ‘Mooi leven in Leudal’.

Vitale leefomgeving

De gemeente werkt samen met inwoners en ketenpartners aan een duurzame en vitale leefomgeving. Zo wordt het mogelijk gemaakt om de komende vier jaar 750 woningen te bouwen, investeert de gemeente in klimaatrobuustheid en duurzaamheid en wordt de gemeente 20.000 bomen rijker. Daarnaast wordt 10 miljoen euro geïnvesteerd in onderhoud en vernieuwing van de openbare ruimte en accommodaties. De gemeente trekt € 318.000 uit voor kunst & cultuur waarbij het budget van streekgebonden evenementen wordt verdubbeld.

Veiligheid

Een veilige leefomgeving is de basis voor een mooi leven in Leudal. De komende jaren wordt  georganiseerde ondermijnende criminaliteit aangepakt, ingezet op high impact crimes en is er aandacht voor jeugd & veiligheid en crisisbeheersing. In het totaal wordt hier 3,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Tevens blijft er ruimte voor participatie en burgerinitiatieven zoals buurtpreventie, buurtwhatsapp, burgernet en buurtbemiddeling.

Onderwijs

Leudal zorgt samen met de kindercentra en onderwijsorganisaties voor goede onderwijsvoorzieningen  voor alle kinderen en jongeren, zodat iedereen naar vermogen aan onderwijs kan deelnemen. In 2023 wordt de toekomstige huisvesting van SG St. Ursula onderzocht en krijgt het Integraal Kindcentrum Leudal West in Ittervoort verder vorm.

Iedereen doet mee

In Leudal telt iedereen mee, doet mee en draagt bij naar eigen vermogen. Aandacht gaat uit naar bewustwording van een gezonde levensstijl en samenredzaamheid wordt versterkt. Inwoners ontvangen passende ondersteuning. Daarnaast biedt de gemeente eigentijdse dienstverlening die voor iedereen toegankelijk is.

Vertrouwen

Wethouder Huub van Helden (Financien): "In deze begroting hebben we onze financiële uitdagingen zo veel mogelijk verwerkt en is het ons gelukt om het coalitieakkoord cijfermatig te vertalen. Hiermee sluiten we aan op de huidige én toekomstige behoeften van onze samenleving. Een opgave waar we vol trots en vertrouwen aan gaan werken."

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
091122/HvL

Wellicht interessant