img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-11-2022 18:30

Linda - Leer denken wat je wilt denken

Panningen - 17 november 2022 - In mijn jonge leven heb ik al heel wat aan bewustzijnsontwikkeling mogen doen. Het een met meer succes dan het andere. Mijn zoektocht is ergens rondom mijn 14e of 15e levensjaar begonnen en tot de dag van vandaag nog steeds gaande. Van pure spiritualiteit tot aan platte ratio, van yogamatten tot aan filosofie, en feitelijk alles wat daar tussen of rondom valt is aan me voorbij getrokken. 

In mijn zoektocht naar een rustpunt tussen ratio en gevoel viel mijn oog een aantal jaren geleden op Zen meditatie. Enthousiast meldde ik me aan voor een proefles, helaas bleek er op dat moment geen plek. Ik onderhield zo nu en dan contact met de dienstdoende docent echter maanden werden jaren... toch bleek het concept me niet los te laten.

Omdat ik overtuigd ben van het feit dat het leven zich in een bepaalde flow vormt, ben ik niet overhaast te werk gegaan. Ik ben er wellicht nog niet klaar voor, was mijn gedachte. 

Ik heb geduldig gewacht totdat het juiste moment zich voor mij zou aandienen. In februari van dit jaar besloot ik dan ook om nogmaals een poging te wagen, ditmaal met meer succes. Er was een wisseling van docenten geweest en ditmaal kon ik aansluiten.

Direct bij aanvang van de cursus werd het boek 'Leer denken wat je wilt denken' op de leesplank gezet, van Rients Ritskes, oprichter van Zen.nl.

Het boek is bedoeld als achtergrond voor zenleraren in opleiding, maar wordt ook in de reguliere cursus bijeenkomsten overlopen. Voor wie denkt dat Zen meditatie een methode is om te ontspannen komt van een koude kermis thuis. Het is een intensieve vorm van meditatie waarbij je de confrontatie met jezelf aangaat. Je gedachten (en gevoelens) in het gareel krijgen, dat is waar is het om draait. Met open ogen (letterlijk) aanschouwen wat er in jezelf omgaat, de onverwerkte data in je hoofd en lichaam aanschouwen, om het vervolgens weer bewust los te laten. Je niet laten afleiden door je zintuigen, alle gedachten, hersenspinsels en (oude) emoties die zich 95% van de tijd automatisch aandienen, maar bewust kiezen voor volledige aandacht bij alles wat je doet, in het hier en nu.

Zelf ben ik nog een groentje, pas net onderweg op mijn eerste stapstenen van het Zenpad, maar ik bemerk nu al resultaten. Zo kan ik onder andere beter focussen en laat ik me minder snel afleiden. Ik voel me meer in balans; daadkrachtiger, zelfverzekerder en zachtaardiger. En er lijkt een bepaalde rust, of misschien is het wel berusting, in me gekeerd te zijn. Resultaten die op dit moment opvallen. Misschien valt het wel het meest op wanneer ik besluit om vanwege een te volle agenda toch maar een Zen moment over te slaan. Hoe lastig en confronterend de Zen momenten soms ook zijn, ik ben nu al meer dan overtuigd van de werking. 

Voor eenieder die op zoek is naar meer rust, minder stress, beter slapen, meer aandacht, meer balans en energie kan ik Zen meditatie zeker aanraden. Vraag eens een proefles aan bij een van de centra bij je in de buurt of lees het boek van Rients Ritskes om je te verdiepen in de werking. Het vooroordeel dat Zen meditatie zweverig is, haalt Rients met dit boek zeker onderuit. Het is een praktisch boek waarin de psychologische effecten van zen duidelijk zichtbaar wordt gemaakt aan de hand van theorieën en ervaringen. 

Leer denken wat je wilt denken, Rients Ritskes | 9789056703479 | Boeken | bol.com

Ik wens je veel aandachtige momenten toe,

Linda

Linda Gielen heeft sinds juni 2020 haar eigen column bij DeltaLimburg.nl. Neem ook eens een kijkje op haar website Bullseye Publishing. 

171122/HvL

Wellicht interessant