img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-11-2022 15:45

HOVO college - de geschiedenis van de drie Oostzee-staten Estland, Letland en Litouwen

Weert - 21 november 2022 - Op woensdag 23 november verzorgt Dr. (Peter) van Nunen, Rusland deskundige, een HOVO college over de geschiedenis van de Oostzee-staten bij Bibliocenter Weert. Een enkel verhaal over geschiedenis, maatschappij en cultuur van de drie landen is door de onderlinge verschillen eigenlijk niet onmogelijk. Het zijn landen die aan de Oostzee liggen en die vaak de Baltische landen genoemd worden. Maar voor de meeste westerlingen waren het altijd… Russen!

img

Estland, Letland en Litouwen 

Deze 'Baltische' landen, zijn zowel historisch en sociaal, als taalkundig verschillend. Wat de drie landen sterk bindt is de nabijheid van Poetins Rusland en dan vooral de gezamenlijke angst voor een nieuwe overheersing door die grote buurman. Sinds Rusland oorlog voert in Oekraïne en de soevereiniteit van dat (zeer grote) land betwist, is de angst in deze drie kleine landen alleen maar groter geworden. Gelukkig zijn ze niet alleen lidstaten van de EU, maar ook lidstaten van de NAVO.   

Dr. P.B.M. (Peter) van Nunen

Peter van Nunen (1951) is oprichter van het Eerste Russische Centrum voor de Nederlandse Taal en Cultuur te Moskou (1993). Sinds 1995 geeft hij ook leiding aan het MNM-Ruslandcentrum te Maastricht, dat zich richt op culturele uitwisseling tussen Rusland en Nederland. 

Praktische informatie

wanneer - woensdag 23 november 2022, aanvang 19.30 uur

waar - Bibliocenter Weert, Wilhelminasingel 250, Weert

deelname - € 10 voor bibliotheekleden, € 15 voor niet-leden

aanmelden - dat kan via www.bibliocenter.nl/oostzee-staten

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Bibliocenter
211122/HvL  

Wellicht interessant