img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-12-2022 10:30

Uitreiking Limburg Design Award en Harrie Tillieprijs 2023

Roermond - 10 december 2022 - Op vrijdag 9 december werden voor de 7e keer de Limburg Design Award en de Harrie Tillieprijs uitgereikt, in het Cuypershuis Roermond in aanwezigheid van de zes genomineerden. De Harrie Tillieprijs 2023 is dit jaar gewonnen door Fransje Gimbrère en het duo RAW COLOR. Onderdeel van de prijs is een tentoonstelling van de winnaars waarin zij hun werk mogen presenteren. Met deze prijzenb wil gemeente Roermond de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten.

img

Winnaar Harrie Tillieprijs

De Harrie Tillieprijs 2023 is dit jaar gewonnen door Fransje Gimbrère. Vanuit haar persoonlijke opvattingen en haar interesse in materiaal weet zij een brug te slaan naar de industrie. Daarnaast realiseert ze vanuit haar visie autonome objecten en treedt buiten de gebaande paden. Haar interpretatie van ruimtelijk textielontwerp resulteert door de combinatie van materialen en technieken tot unieke objecten als kamerschermen van goud, die je gerust kamersieraden kunt noemen. De jury apprecieert de bestaande werken van Gimbrère zeer, maar the best is yet to come! 

Winnaar Limburg Design Award

De Limburg Design Award is ditmaal gewonnen door RAW COLOR. Dit duo fungeert als voortrekkers bij het onderzoek naar kleur. Ze materialiseren samen met hun team als het ware het abstracte gegeven dat kleur is en geven vanuit hun scherpe visie een nieuwe invulling hieraan. Zowel in opdracht als autonoom ontwikkelen ze met veel vakmanschap en met oog voor harmonie en proporties een breed scala aan producten zoals kleurstellingen van interieurs, maar ook huisstijlen en installaties. RAW COLOR maakt al jarenlang werk van hoge kwaliteit maar dat is nog niet genoeg opgemerkt. Daarom verdienen ze de Limburg Design Award 2023! 

Vormgeving in de voetsporen van Pierre Cuypers

Roermond is de stad van de beroemde Pierre Cuypers. Hij is bekend van onder andere het Rijksmuseum, het Centraal Station in Amsterdam en vele kerken, kastelen en andere gebouwen in binnen- en buitenland. Cuypers was niet alleen architect maar ontwierp en leverde ook de inrichtingen van de gebouwen.

Ook al hanteren hedendaagse interieurontwerpers andere materialen en productietechnieken, er zijn nog steeds ontwerpers waarvan hun streven verwant is aan dat van Cuypers. Met het uitreiken van de Limburg Design Award en de Harrie Tillieprijs wil gemeente Roermond de bekendheid van Pierre Cuypers, zijn werk en gedachtegoed vergroten.

Limburg Design Award

De Limburg Design Award wordt om de twee jaar uitgereikt aan een bekende vormgever die (inter)nationaal werkzaam is. De prijs richt zich op hedendaags interieurontwerp en de link met de ontwerpen van Pierre Cuypers. De prijs heeft daarom als uitgangspunt ‘Vormgeving in de voetsporen van Pierre Cuypers’.

Harrie Tillieprijs

De Harrie Tillieprijs heeft als secundair doel het stimuleren van de artistieke ontwikkeling van talentvolle ontwerpers. De prijs sluit aan bij zijn naamgever Harrie Tillie, tussen 1988 en 2001 de conservator van het Roermonds museum. Hij zette zich in om jonge, talentvolle kunstenaars een podium te bieden.

Zes genomineerden

Een vierkoppige jury heeft zes genomineerden voor de beide prijzen voorgedragen en de winnaars gekozen.

Deze jury bestond uit:

  • Maarten Engelman - senior architect Engelman Architecten, voorzitter
  • Jeroen Junte – publicist op het gebied van design en architectuur
  • Chequita Nahar - ontwerpster, opleidingsmanager opleidingen autonome beeldende kunst en design Maastricht Institute of Arts, Zuyd 
  • Timo de Rijk – directeur Design Museum Den Bosch

Genomineerden voor de Harrie Tillieprijs 2023  

- Envisions
- Fransje Gimbrère
- Audrey Large
 
Genomineerden voor de Limburg Design Award 2023

- Marjan van Aubel
- RAW COLOR
- Siba Sahabi

De winnaars werden uitgeroepen door wethouder Vincent Zwijnenberg van de gemeente Roermond. Onderdeel van de prijs is een tentoonstelling van de winnaars waarin zij hun werk mogen presenteren.

Foto Cuypershuis 
101222/HvL

Tags
Wellicht interessant