img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

1-2-2023 20:01

Gerenoveerd Station Roermond officieel heropend

Roermond - 1 februari 2023 - De afgelopen maanden is het station Roermond - een van de oudste stations van Nederland - gerenoveerd, waarbij veel historische elementen weer in oude glorie zijn hersteld. Op maandag 30 januari werd het station officieel heropend, met onder andere een expositie waarop de transformatie van het station te zien is. DeltaLimburg.nl was hierbij aanwezig en maakte deze reportage:

Zo kan er weer een hapje en een drankje genuttigd worden in de gloednieuwe StationsHuiskamer die in de gerenoveerde voormalige restauratie zit. 

Tijdens de renovatie is een bijzondere vondst gedaan. Er zijn oude dienstvoorschriften uit 1887 gevonden. Daar staat in op welke treinen gewacht moest worden, zodat reizigers hun aansluiting konden halen. Het boekje werd gevonden boven het plafond van de oude wachtkamer. Daar heeft ook nog iemand zijn naam geschreven op een balk: ‘Theodor Hornikx 1881-‘82’. Bij navraag bij de familie Hornix is gebleken dat Theodor destijds werkzaam was in de bouw en heeft meegewerkt aan een verbouwing. 

Historisch station

Het station van Roermond is 160 jaar oud en daarmee een van de oudste stations van Nederland. Met de beelden van toen is het station nu gerenoveerd. Zo ziet de entree aan het Stationsplein er nu weer uit als in de begindagen van het station. 

Nieuwe StationsHuiskamer

Toch is het station ook eigentijds. In plaats van de Kiosk is de StationsHuiskamer gekomen in de vroegere wachtruimte en restauratie. Hier kunnen reizigers prettig wachten met zicht op actuele reisinformatie, met de mogelijkheid om een warme drank en iets lekkers erbij te kunnen nuttigen plus extra voorzieningen die het wachten of verblijven nóg comfortabeler maken, zoals extra stopcontacten.

NS zoekt nog een nieuwe exploitant voor de oude wachtkamer waar eigenlijk de bloemist zou komen. Deze ruimte is ook in oude glorie hersteld.  

Foto en reportage Pieter Cornelissen
010223/HvL

Wellicht interessant