img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

22-3-2023 14:39

Geen duidelijke oorzaak vliegenoverlast in Linne

Linne - 22 maart 2023 - In 2021 en 2022 meldden verschillende mensen in Linne en omgeving overlast van vliegen. In de zomer van 2022 is er een onafhankelijk onderzoek uitgevoerd naar de herkomst van de vliegen. Er zijn meerdere locaties in Linne onderzocht waar de klachten vandaan kwamen. Op basis van de informatie verzameld tijdens de inspectie kan geen uitsluitsel worden gegeven over de veroorzaker of veroorzakers van de vliegenoverlast, zo meldt Gemeente Maasgouw. 

img

Zo is er gekeken naar de straten in Linne waar de klachten vandaan kwamen, naar de milieustraat Montfort en naar een afvalverwerker. Bij het onderzoek is gelet op aanwezige vliegen en mogelijke ontwikkelingsbronnen voor vliegen.   

Geen duidelijke bron 

Op basis van de informatie verzameld tijdens de inspectie, kan geen uitsluitsel worden gegeven over de veroorzaker of veroorzakers van de vliegenoverlast. Wel zijn op het terrein van Stiphout Plastics BV kamervliegen aangetroffen. Maar het is niet met zekerheid te zeggen of de vliegen die zijn aangetroffen op en rondom het terrein van Stiphout Plastics BV daadwerkelijk voor overlast in de kern Linne zorgen. Het is niet waarschijnlijk dat de vliegen zich zover van hun bron van eten verplaatsen. Bij Stiphout Plastics BV kunnen de vliegen namelijk makkelijk aan voedsel komen. Zij passen zelf bestrijding toe en er zijn door de onderzoekers tips gegeven dit nog beter te doen. 

Tips voor bewoners 

De onderzoekers hebben ook een aantal adviezen voor bewoners:

- Beperk het aantal voedings- en ontwikkelingsbronnen voor vliegen. Denk aan het afgedekt houden van afval, het snel afvoeren van afval en afvalbakken steeds reinigen (vooral in de warme periode). 
- Maak gebruik van vliegengordijnen en horren in openstaande ramen en deuren om insecten buiten te houden. 
- Voor het bestrijden van vliegen kan er gedacht worden aan vliegenkleefstroken of vangzakken en het gebruik van vliegenmeppers. 
- Gebruik een vliegenwaaier of iets dergelijks, om een luchtstroom te creëren om te voorkomen dat vliegen op uw voedsel gaan zitten. Vliegen houden er niet van om op de tocht te zitten. 
- Probeer natuurlijke vijanden aan te trekken, denk hierbij aan vleermuizen en zwaluwen. Eén huiszwaluw in het broedseizoen kan per dag al rond de 9000 vliegende insecten opeten. Om natuurlijke vijanden aan te trekken kunnen er nestkasten of vleermuiskasten geplaatst worden. 

stockfoto
220323/HvL

 

Wellicht interessant