img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

19-6-2023 10:37

Pastoor Marcus Vankan neemt afscheid van parochiecluster Tabor

Heythuysen - 19 juni 2023 -Begin april heeft het kerkbestuur van parochiecluster Tabor de parochianen per brief geïnformeerd dat pastoor Marcus Vankan heeft moeten besluiten om gezondheidsredenen een tijd rust te nemen. Afgelopen weekend heeft pastoor Vankan in een persoonlijke brief laten weten dat hij definitief afscheid neemt van parochiecluster Tabor en dat hij gaat werken als geestelijk verzorger bij het Land van Horne. Op zondag 2 juli kunnen belangstellenden persoonlijk afscheid nemen na zijn laatste mis in Heythuysen.

img

Dit is de integrale tekst van zijn brief:

"Geachte broeders en zusters,
 
Zoals u weet ben ik met Pasen met ziekteverlof gegaan, vanwege een burn-out. Op dringend advies van de huisarts, een burn-out coach en na gesprekken met de vicaris-generaal heb ik besloten om als pastoor mijn taak neer te leggen binnen onze federatie Tabor.
 
Na enkele goede gesprekken ben ik voor mijzelf tot de conclusie gekomen dat na deze maanden van herstel het eventueel weer oppakken van de pastorale taken in een parochiefederatie, waar dan ook, op korte termijn weer zou leiden tot fysieke en mentale belastbaarheid op mijn gezondheid. Kortom de kans is groot dat ik weer terugval.
 
De pastorale zorg is groot en breed in vijf parochies. De persoonlijke zorg bij eucharistievieringen, en bijzondere missen. Huisbezoeken, geloofsverdieping en allerlei ook maatschappelijke functies vragen zorg en aandacht. Daarnaast komt er ook veel om de hoek kijken aan aansturing en management, zoals het over de schouders meekijken van bestuursleden en vrijwilligers. Grote uitdagingen zoals kerksluitingen, organisatiestructuren vergen veel aandacht, zorg en prudentie. En dat geldt niet alleen bij ons, ook elders in de verschillende parochieverbanden.
 
Hoe moeilijk en ingrijpend deze veranderingen ook zijn, heb ik gekozen voor een volledig herstel van mijzelf, dat hier voorop staat. Omdat voor mij rust, stabiliteit en regelmaat van belang zijn, heb ik dit mogen vinden in een functie als geestelijk verzorger voor het Land van Horne, waar ik op den duur vier dagen in de week voor hen werkzaam zal zijn. Daarnaast neem ik de rust in acht. Ik mag een dienstverband van een jaar aangaan. Samen met een zevental collega’s ga ik in twee zorgcentra pastorale taken verzorgen. Kijkend wat de toekomst gaat brengen.
 
Op de eerste plaats ben ik u geachte parochianen, de vele vrijwilligers, bestuursleden en adviseurs in onze vijf parochies waar ik mee heb mogen samenwerken, dankbaar. In ruim 10,5 jaar tijd hebben we samen Christus en zijn boodschap, naar best vermogen een gezicht, handen en voeten mogen geven.
Op liturgisch, catechetisch en diaconaal vlak is er veel gebeurd. Zoals in de parabel van de zaaier heb ik altijd, breed zaaiend, het geloofszaad van de blijde boodschap proberen te zaaien in de harten van mensen.
 
Ik ben mijn assistent emeritus-deken Willemssen, deken Miltenburg en de collega’s die bijgesprongen zijn, zeer erkentelijk voor de opvang in de ontstane gebeurtenis. Dank voor hun pastorale zorg en betrokkenheid om alles zo goed mogelijk te laten door lopen.
 
Op zondag 2 juli zal ik om 10.00 u de eucharistie vieren in de H. Nicolaas kerk te Heythuysen. Na afloop van de mis is er de gelegenheid om een hand te geven, in alle eenvoud.
 
De boodschap van Christus laat zich mooi verwoorden als een spiegel voor ons in de zaligsprekingen. De kracht ligt erin om God in je hart te dragen en de naasten zoals je zelf te behandelen. De zieke, eenzame, de gevangene, de hongerige en dorstige. Niet alleen in letterlijke maar ook figuurlijke zin. Dat vraagt creativiteit, durf en zelfreflectie. Dat we als zaaiers blijven zaaien.
 
Pastoor Marcus Vankan"

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
190623/HvL

Wellicht interessant