img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

16-8-2023 14:29

350 jaar Kapel onder de Linden - Jubileumprocessie

Thorn - 16 augustus 2023 - "KOMT ALLEN NAAR DE KAPEL ONDER DE LINDEN. DAAR IS GENEZING EN TROOST TE VINDEN". Dit motto leidt al eeuwenlang mensen naar de kapel in Thorn. Zij ontsteken een kaars en bidden in stilte tot Maria. Onder dit motto trekt op zondag 10 september de jubileumprocessie '350 jaar Kapel onder de Linden' door de straten van Thorn. Het wordt een hele bijzondere processie waar velen hun medewerking aan verlenen. Lees snel verder.

img

Langs de route 

Zorgen voor elkaar

Eenzaamheid, armoede, mantelzorg zijn thema’s die heden ten dage zorg en aandacht vragen. In de huidige maatschappij zijn burgerinitiatieven, in de vorm van vrijwilligerswerk, onontbeerlijk. Dit thema krijgt een plek in het straatbeeld langs de route. Middels foto’s en teksten wordt getoond op welke manier de inwoners van Thorn en omringende dorpen actief zijn op dit gebied.

Ave Maria: Geloof, Hoop en Liefde

De tekst van dit hedendaags Ave Maria, geschreven door Frits Criens, wordt langs de route in beeld getoond, waarna het bij aankomst aan de Kapel muzikaal wordt uitgevoerd.

Klanken van boven

Het Mariabeeld wordt niet alleen ín de stoet muzikaal begeleid, maar wordt ook langs de route muzikaal geëerd. Uit de vensters klinken de tonen van onder andere koperinstrumenten, violen, doedelzak. 

In de stoet

Suisse en Bieleman

De processie wordt geopend door een Suisse en Bieleman. Een Suisse is een leek die is aangesteld om tijdens kerkelijke plechtigheden de orde te bewaken. Een bieleman is een man die voorop loopt in optochten van schuttersgildes. Deze jubileumprocessie biedt de gelegenheid om kennis te maken met deze eeuwenoude traditie.

Harmonie en schutterij

De beide Thorner Harmonieën luisteren de processie muzikaal op. Tien schutterijen nemen met een afvaardiging deel aan de processie. Zij dragen de zorg voor het overbrengen van de nieuwe pelgrimskaarsen. 

Zetel der Wijsheid

Zusters van het werk - In de processie kan niet alleen Onze Lieve Vrouwe onder de Linden bewonderd en aanbeden worden. Ook de Sedes sapientia, Vrouw Zetel der Wijsheid uit Villers Notre Dame (B) wordt in de stoet meegedragen.

Kinderen en kaarsen

De schooljeugd heeft een rol in de stoet als pages, prinsessen, communicanten, vormelingen. Maar ook sluiten zij de processie af. De kinderen overhandigen de toeschouwers een kaarsje en nodigen hen uit om aan te sluiten en zo deelnemer te worden.

Als deelnemer kan men de totaalbeleving ervaren, de belevingselementen langs de route tot zich nemen. Bij aankomst aan de kapel wordt ieders kaarsje ontstoken en geplaatst. 

Praktische informatie

wanneer en waar - zondag 10 september 2023, vertrek om 14.00 uur vanaf de Kerkberg naar de kapel via de Hoogstraat – Wilhelminalaan – Lindepad – Kruisweg – Sleestraat – Heerbaan. 

Bij aankomst aan de kapel is er een kort lof met muzikaal intermezzo en samenzang als afsluiting.

De beide Thorner Harmonieën trekken spelend terug naar het dorp, waar de feeststemming in de plaatselijke Horeca en verenigingslokalen wordt voortgezet.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

Foto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
160823/HvL

Wellicht interessant