img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

8-10-2023 16:55

Brigitte - Vlinders

Grathem - 8 oktober 2023 - Door de warme nazomer zijn er nog steeds opvallend veel vlinders te zien, die zich nog lekker tegoed doen aan de nectar van de bloemen in de tuin. Met name onze vlinderstruik zit iedere dag weer vol met vooral dagpauwogen. Ook de kolibrievlinder laat zich zien. Een dankbaar onderwerp om op de film te zetten.

Niet alleen vliegen ze af en aan, maar ook zijn ze haast hyper als ze alle bloemetjes afstruinen. Gelukkig nemen ze wel ‘ruim’ de tijd om alle nectar op te zuigen, zodat ik ze goed in beeld kan brengen. Vooral de imposante roltong laten ze mooi zien.

Daar wil ik wel wat meer vanaf weten en op internet lees ik dan ook, dat de vlinder de roltong gebruikt als een soort buisje om vloeistoffen op te kunnen zuigen, zoals nectar uit de bloem of sap van rottend fruit. De roltong wordt met behulp van vier spiertjes en door verhoging van de bloeddruk uitgerold.

Als de roltong niet gebruikt wordt, zit deze als een spiraal opgerold onder de kop. De smaakorganen van de vlinder zitten niet aan de roltong maar aan de poten en hiermee wordt geproefd of het voedsel smakelijk genoeg is om het op te zuigen.

In Nederland is de kolibrievlinder de kampioen met 28 mm lengte, van alle bloembezoekende insecten heeft hij de langste roltong. Helemaal blij dus als ook deze prachtige vlinder ook nog opduikt in de tuin.

Brigitte Gijsman uit Grathem deelt sinds juli 2020 enkele malen per jaar haar natuurfilmpjes met jullie via DeltaLimburg.nl, inclusief haar persoonlijke verhaal achter elk filmpje.

Kopfoto Maurice Smeets (juffer)/ foto en film Brigitte Gijsman
081023/HvL

 

Wellicht interessant