img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

25-10-2023 17:09

Bisdom organiseert inspiratiedag over duurzaamheid in Roermond

Roermond - 25 oktober 2023 - In Roermond wordt op zaterdag 4 november bij het bisdom een inspiratiedag gehouden over duurzaamheid vanuit gelovig perspectief. "We hebben maar één aarde. Daar moeten we zuinig mee omgaan. Maar als gevolg van ons menselijk handelen verandert het klimaat, raken grondstoffen uitgeput en worden de mogelijkheden om goed te leven ook niet eerlijk verdeeld." Paus Franciscus zet zich al jaren in voor een verantwoorde omgang met de schepping. 

img

De zorg voor de aarde als ‘ons gemeenschappelijk huis’ is een belangrijk thema van paus Franciscus. Acht jaar geleden schreef hij daarover de encycliek Laudato Si’ die wereldwijd zeer positief is ontvangen. Afgelopen maand publiceerde hij het vervolg daarop: Laudate Deum. De Latijnse namen klinken misschien heel plechtig, maar de paus houdt in beide teksten een vurig pleidooi voor een verstandig omgaan met de toekomst van de aarde. Hij schrijft over de milieuproblematiek, over armoedebestrijding en een eerlijke verdeling van goederen en grondstoffen. En waarom die onderwerpen volgens hem alles met elkaar te maken hebben.

De Laudato Si’-alliantie NL, de Stichting Tijdig en het bisdom Roermond hebben de handen ineengeslagen en willen tijdens de inspiratiedag op 4 november de boodschap van de paus toegankelijk maken en laten zien hoe die in het dagelijks leven van gelovige mensen kan worden toegepast. Jurijn Timon de Vos van de Laudati Si’-alliantie NL gaat in op de vraag hoe wij met de aarde omgaan. Daarna vertelt Arend van de Heijden van Caritas 045 uit Parkstad hoe hij hier invulling aan geeft door maaltijden te verzorgen.
 
Na de lunch, die ook door Caritas 045 wordt verzorgd, presenteren drie lokale initiatieven zich tijdens ‘Café Caritas’. Kerkbestuurslid Ger Theelen uit Papenhoven vertelt over een ecologisch verzorgde begraafplaats, Ron van der Spoel van het Leger des Heils gaat in een videoboodschap in op het fenomeen inloopcentra en de Laudato Si’-groep van het parochiecluster Ubach over Worms vertelt hoe zij de encycliek gebruiken om tot parochievitalisering te komen. De dag wordt afgesloten met een discussie over de vraag hoe we in Limburg op deze voet verder kunnen gaan.

Praktische informatie

wanneer - zaterdag 4 november 2023, van 10.00 tot 15.00 uur

waar - Bisdom Roermond, Swalmerstraat 100 in Roermond

deelname - € 9,50 per persoon, inclusief koffie/thee en lunch, te voldoen via IBAN NL28 ABNA 0231 400 152 onder vermelding van Laudato Si’ of € 10,00 als u de bijdrage ter plekke voldoet 

aanmelden - belangstellenden zijn van harte welkom. Aanmelden kan via dit online formulier

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

251023/HvL

Wellicht interessant