img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

18-12-2023 10:30

Documentaire over Witte Paters in Heythuysen op TV met Kerstmis

Heythuysen - 17 december 2023 - In het TV-programma ‘Anita in de Missie’ tekent Anita Witzier de levensverhalen op van de allerlaatste ‘Witte Paters’ van Nederland. Nog helder van geest en boordevol verhalen genieten de paters van hun laatste jaren in hun rusthuis in Heythuysen. Ze vertellen openhartig over hun leven in Afrika, over vreugde en geluk maar ook over donkere en gevaarlijke momenten. Te zien op NPO 2 op zondag 25 december en maandag 26 december, Eerste en Tweede Kerstdag. 

img

Jonge kerels zijn het nog wanneer ze – net gewijd tot priester – vol idealen de lange reis naar Afrika maken. Wat dreef de Witte Paters al die jaren en hoe kijken ze hierop terug? Ze hebben hun missie overgedragen aan Afrikaanse medebroeders, dus het werk gaat door. Maar de Nederlandse Witte Paters zijn met steeds minder, het einde van een tijdperk nadert. Anita Witzier tekent hun fascinerende verhalen op, en dat is net op tijd.

‘Anita in de Missie’ is op Eerste en Tweede Kerstdag (25 en 26 december) om 18.35 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2

Missionarissen van Afrika

De ‘Sociëteit van Missionarissen van Afrika’ stond al gauw bekend als ‘De Witte Paters’, vanwege hun hagelwitte habijt. Tot diep in de twintigste eeuw zijn de paters actief in Afrika, ze bouwen kerken en ziekenhuizen maar stichten ook landbouwcoöperaties en weeshuizen. Ze doen dit in de roerige tijd van vrijheidsdrang en dekolonisatie van veel Afrikaanse landen. Veel jonge Witte Paters rekenden af met de neokoloniale en paternalistische mentaliteit en omarmden het nieuwe vrijheidsdenken.

Wat is er te doen in Midden-Limburg?

Op www.deltalimburg.nl/agenda zijn nog veel meer activiteiten te vinden in onze regio!

achtergrondfoto Leon van Lier|DeltaLimburg.nl (rusthuis Witte Paters in Heythuysen)
inzetfoto Bisdom Roermond
171223/HvL

 

 

Wellicht interessant