img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-12-2023 11:09

Monumentaal kasteel Heel verwoest door brand

Heel - 28 december 2023 - Om 02.40 uur afgelopen nacht is de brandweer gewaarschuwd voor een brand in het leegstaand voormalig kasteel op het terrein van Sint Anna in Heel. Er komt veel rook en vliegvuur vrij bij de brand. De brandweer laat het pand gecontroleerd afbranden. Er zijn voorzover bekend, geen gewonden en de oorzaak van de brand is op dit moment niet bekend. Het voormalig instituutsterrein Sint Anna, wordt de komende jaren getransformeerd naar een aantrekkelijke nieuwbouwwijk. In hoeverre deze brand invloed heeft op deze plannen, is nog niet bekend.

img

De brandweer zag tijdens het aanrijden van het eerste blusvoertuig dat het dak van het gebouw, in lichterlaaie stond, waarop de hulp van drie extra blusvoertuigen, enkele waterwagens, en een hoogwerker werden ingezet. Het was direct duidelijk dat blussing van het 900 m² grote bouwwerk, erg moeilijk is doordat het omliggende terrein voor bluswerkzaamheden vrij ontoegankelijk is, het gevaar van instortende muren is aanwezig, en het blussen heeft geen zin; het pand staat geheel in de brand. De leiding van de brandweer kiest voor een afbrandscenario, waarbij de omgeving wordt beschermd.

Door de harde wind kwam veel vliegvuur vrij, dat richting een woonwijk ging. Enkele blusvoertuigen werden richting de woningen gedirigeerd, om eventuele branden, veroorzaakt door het vliegvuur, snel te blussen. Een meetploeg van de brandweer onder leiding van de adviseur "gevaarlijke stoffen", is opgeroepen om metingen te verrichten en de omgeving te controleren op stoffen die eventueel een gevaar vormen voor de gezondheid van mensen. 

De vele rook die tot in Beegden te ruiken en waarneembaar is, zorgt voor weinig tot geen overlast. De meeste directe aanwonenden, die op een kleine honderd meter van de brand wonen, staan op straat en worden geïnformeerd door de brandweer.  

De brandweer zal nog geruime tijd aanwezig blijven om het brandverloop te monitoren. Als de situatie het toelaat, zal in samenspraak met de gemeente worden bekeken, hoe het een en ander zal worden aangepakt. Indien mogelijk zal een onderzoek worden ingesteld naar de mogelijke oorzaak van de brand. 

Om 8.15 uur vanochtend meldde Veiligheidsregio Limburg-Noord dat de vlammen nagenoeg weg zijn, wel is er door smeulen van de brandresten nog sprake van rookoverlast voor de omgeving, en de brandweerlieden proberen dit met water van afstand te beperken. Het is te gevaarlijk vanwege instortingsgevaar om nabij het gebouw te komen of zelfs maar te betreden. Ook monitoren meetploegen van de brandweer nog steeds de (schadelijke) invloed van de rook op de nabijgelegen woonwijk. 

Er is definitief GEEN sprake van asbest in het gebouw; het pand is jaren geleden gesaneerd. In de loop van de ochtend zal bekeken worden, in samenspraak met de gemeente en de eigenaar van het bouwwerk, wat te doen met dit Rijksmonument. 

archieffoto DeltaLimburg.nl (2019)
281223/HvL

Wellicht interessant