img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

2-5-2019 11:35

32.323 amfibieën overgezet tijdens paddentrek

Limburg - Dit voorjaar zijn in Limburg 32.323 amfibieën tijdens de paddentrek veilig overgezet bij drukke verkeerswegen, waaronder 30.450 kikkers en padden en 1.231 salamanders. Meer dan 200 vrijwilligers van Stichting IKL, verdeeld over 19 groepen, hielpen de amfibieën ongedeerd naar hun voortplantingsplaats.

img

Naast kikkers, padden en salamanders werden ook bijzondere soorten overgezet, zoals een aantal vroedmeesterpadden, rugstreeppadden, heikikkers, kamsalamanders en vinpootsalamanders. Onder het aantal overgezette amfibieën waren ook 642 die niet op naam gebracht zijn. 

Bij het stijgen van de temperatuur en een toename van de luchtvochtigheid ontwaken padden, kikkers en salamanders uit hun winterslaap die ze veelal diep weggestopt onder de grond, of tussen hout, stenen of snoeimateriaal hebben doorgebracht. Ze kruipen dan massaal in de schemer en duisternis naar het water om zich voort te planten en eieren af te zetten.  

Waar kikkers en padden massaal doodgereden worden, treffen plaatselijke bewoners en werkgroepen, vaak al jaren achtereen, specifieke maatregelen om de verkeerssterfte te reduceren. Dit kan variëren van het plaatsen van borden, het rapen en overzetten van padden tot het plaatsen van schermen en emmers. Door de schermen na te lopen en de amfibieën veilig over te zetten, kan de sterfte beperkt blijven. Daarnaast kunnen knelpunten opgeheven worden door de aanleg van tunnels of nieuwe voortplantingswateren. 

Limburgers die in hun omgeving ook grote aantallen slachtoffers onder overstekende amfibieën zien en hier iets aan willen doen, kunnen contact opnemen met IKL, via www.ikl-limburg.nl.   

Foto: Jan Kluskens 


 

Wellicht interessant