img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

28-3-2024 09:45

Overlijdensrisicoverzekering: wat heb je eraan en hoe sluit je het af?

28 maart 2024 - Je gezondheid is natuurlijk het allerbelangrijkste in het leven, maar of je nu wilt of niet: geld doet er ook toe. Ook als je jezelf verzekerd hebt van een inkomen waar je van kunt rondkomen, kun je nog steeds geraakt worden door grote tegenvallers. Voor een aantal van die tegenvallers kun je een verzekering afsluiten, om ervoor te zorgen dat de financiële schade op dat moment beperkt blijft. Dat is prettig wanneer je huis afbrandt of leeggeroofd wordt, of wanneer je je auto total loss rijdt. Maar jouw overlijden is ook iets dat financiële consequenties kan hebben, namelijk voor je nabestaanden. Om deze klap te beperken, kun je een overlijdensrisicoverzekering (ORV) afsluiten. Maar wat is dat eigenlijk, wat heb je eraan en hoe sluit je zo’n ORV af?

img

Wat is eigenlijk een ORV?

Je kunt een overlijdensrisicoverzekering zien als een soort levensverzekering. Je sluit een overeenkomst met een verzekeringsmaatschappij: jij betaalt premie, en wanneer je tijdens de looptijd van de verzekering komt te overlijden, wordt er geld uitgekeerd aan degene die jij als begunstigde hebt opgegeven. Die uitkering, officiële term ‘uitkering bij overlijden’, is vooral bedoeld om het wegvallen van jouw inkomen te compenseren en de eventuele schulden die men van jou erft.

Wat is het belang van een overlijdensrisicoverzekering?

Het begrijpen van het belang van een overlijdensrisicoverzekering zit hem in het beseffen met welke financiële belasting je nabestaanden achterblijven na het wegvallen van jou en jouw inkomen. Zeker als je kostwinner bent is het probleem groot voor je nabestaanden. Zij kunnen geconfronteerd worden met financiële problemen als gevolg van jouw overlijden. Zaken zoals dagelijkse kosten, het afbetalen van de hypotheek en andere leningen en onderwijskosten voor je kinderen gaan immers gewoon door. Een overlijdensrisicoverzekering is een manier om je dierbaren te beschermen na jouw dood. Het afsluiten van een ORV kan voor gemoedsrust zorgen, want hierdoor weet je zeker dat je gezin als jij er niet meer bent in ieder geval financieel beschermd is.

Hoe werkt het afsluiten van een ORV?

Het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering is niet zo eenvoudig als bij veel andere verzekeringen. Er komt immers een medische beoordeling bij kijken. Jij moet gegevens verstrekken over je gezondheid en als dat nodig geacht wordt, moet je een medische keuring ondergaan. Daarmee probeert de verzekeraar het risico van overlijden in beeld te krijgen. Hoe groter dat risico wordt geacht, hoe hoger de premie zal uitvallen. Er moet ook bepaald worden welk bedrag je moet verzekeren. Dit bedrag moet aansluiten op je persoonlijke situatie. Dit verzekerde bedrag heeft invloed op de premie. Ook moet er een looptijd vastgesteld worden voor de verzekering. Op latere leeftijd, als de hypotheek al afbetaald is, kan de noodzaak voor een ORV minder groot zijn. Daarom is het belangrijk om jouw persoonlijke financiële situatie goed in beeld te brengen.

Zeker als je een koopwoning met een hypotheek hebt, is het dus verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Een hypotheekverstrekker kan je hier mogelijk toe verplichten voordat hij de hypotheek aan je wil toekennen. Ook die wil immers zeker weten dat er aan de afbetalingsverplichtingen kan worden blijven voldaan, ook als jij of je partner vroegtijdig komt te overlijden. Kom je te overlijden, dan kunnen jouw nabestaanden de hypotheek (deels) aflossen en zijn dan niet genoodzaakt om te moeten verhuizen.

 

Wellicht interessant