img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

9-6-2024 21:10

Woning met rieten dak in Heythuysen grotendeels verwoest door brand

Hetyhuysen - 9 juni 2024 - Een grote brand heeft op zondag 9 juni een woning met een rieten dak aan de Bieststraat in Heythuysen grotendeels verwoest. De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling. De N279 werd korte tijd afgesloten en er werden zeven woningen ontruimd. Twee mensen werden door personeel van een ambulance nagekeken, omdat ze rook hadden ingeademd. Het wegbranden van onkruid blijkt de oorzaak te zijn. De woning is door de brand onbewoonbaar geworden.

De brand werd bestreden door verschillende brandweerkorpsen en bleek een langdurige klus te zijn.

De hulpdiensten werden om 14.51 uur gealarmeerd voor een brand in een vrijstaande woning met een rieten dak aan de Bieststraat in Heythuysen. De gealarmeerde brandweer schaalde al snel op naar een zogenaamde "middelbrand", riep meer blusvoertuigen op en uiteindelijk werd opgeschaald naar "grote brand". Bij een grote brand komen naast meerdere blusvoertuigen verschillende ondersteunende voertuigen ter plaatse.

Bij aankomst van de eerste brandweervoertuigen bleek de rieten kap van een vrijstaande woning al grotendeels in brand te staan. De brand ging gepaard met grote rookontwikkeling. Hierdoor werden verschillende woningen direct naast de brandende woning en aan de overzijde van de straat ontruimd. De bewoners hiervan werden tijdelijk buiten opgevangen. De rook zorgde eveneens kort voor een afsluiting van de N279, maar deze kon al snel weer worden vrijgegeven. Er werden metingen verricht, maar in de rook werden geen gevaarlijke concentraties gemeten. Wel werd geadviseerd om bij last van de rook ramen en deuren te sluiten en eventuele ventilatie uit te schakelen.

Voor de bestrijding van de brand kwamen meerdere blusvoertuigen, een hoogwerker en waterwagens ter plaatse. Hierdoor kon vrij snel de felle brand in de rieten kap grotendeels geblust worden, maar werd tevens duidelijk dat het blussen een langdurende klus zou worden. Hiervoor zou namelijk het riet van het dak gehaald moeten worden. Dit werd gedaan door een kraan en het smeulende riet werd in de voortuin door de brandweer verder geblust.

Ten tijde van de brand werden een aantal woningen ontruimd. De bewoners hiervan konden nagenoeg allemaal bij familie en kennissen terecht. Voor enkele bewoners, waaronder een hulpbehoevende, werd in overleg met Gemeente Leudal en de officier van de ambulance elders onderdak gevonden om in de zorgbehoefte te kunnen voorzien.

Het nablussen heeft tot ongeveer 20.30 uur geduurd. De bewoners van de ontruimde woningen konden hierna weer terug naar hun woningen. Dit proces werd begeleid door de gemeente Leudal samen met de stichting Salvage, die gedupeerden bijstaat, indien deze getroffen zijn door brand en/of de gevolgen daarvan. 

De brand is ontstaan door werkzaamheden in de tuin waarbij onkruid is weggebrand. Hierdoor is een struik in brand gevlogen en deze brand is vervolgens overgeslagen op het rieten dak. De twee mensen die hier mee bezig waren, hebben rook ingeademd, maar hoefden na controle door het ambulance personeel niet naar het ziekenhuis. De woning is door de brand onbewoonbaar.

Bron VRLN/Foto's Leon van Lier|DeltaLimburg.nl
090624/HvL

Wellicht interessant