img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

23-8-2019 07:04

Oud-bisschop Wiertz in 'Het Geloofsgesprek' op NPO2

Hilversum / Roermond - Het KRO-programma Het Geloofsgesprek zendt op zondag 25 augustus 2019 een interview uit met oud-bisschop Frans Wiertz. Komende maand is het 75 jaar geleden dat de bevrijding van Nederland in Limburg begon. Presentator Leo Fijen praat met de emeritus-bisschop van Roermond over de rol die priesters gespeeld hebben in het verzet in Limburg.

Secretaris Leo Moonen van toenmalig bisschop Lemmens was een van de leidende figuren in het Limburgse verzet. Ook veel kapelaans speelden hierin een belangrijke rol. Tientallen Limburgse priesters zijn door de bezetter opgepakt en in kampen geïnterneerd. In totaal kwamen zestien bisdompriesters tijdens de oorlog om het leven. Daarnaast stierven nog eens acht religieuzen die in Limburg werkten en vier Limburgse priesters die in het buitenland actief. Dit betekent dat in totaal achtentwintig Limburgse priesters, paters en broeders die in het verzet actief waren, om het leven zijn gebracht.

Op 12 september 2019 beginnen in Limburg tal activiteiten om stil te staan bij 75 jaar bevrijding. Ook in het bisdom en in de parochies zal hieraan op diverse manieren aandacht worden besteed.

Het interview met oud-bisschop Wiertz is zondag 25 augustus 2918 om 10.15 uur te zien op NPO2 bij de KRO.  

Foto's: KRO-NCRV,  oud-bisschop Wiertz en presentator Leo Fijen

Tags
Wellicht interessant