img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-1-2020 02:36

Snellere biopsie van de borst dankzij 3D-techniek én Roermond City Swim

Roermond - Een van de goede doelen van de Roermond City Swim was een vrouwvriendelijke mammografie bij het Laurentius via de Vrienden van Laurentius. Doordat de opbrengst van het zwemevenement hoger was dan verwacht, kon het ziekenhuis als eerste ziekenhuis in Limburg ook een 3D techniek aanschaffen die sneller en nauwkeuriger biopten (stukje weefsel) kan nemen van verdachte plekjes: de zogeheten ‘tomoguided biopsie’.

Het was al enige tijd mogelijk om met behulp van tomosynthese driedimensionele foto’s van de binnenkant van de borst te maken. Bij tomosynthese maakt het röntgenapparaat in ‘plakjes’ foto’s van de borst. Deze foto’s worden vervolgens gecombineerd tot één 3D-beeld. Met behulp van het gedetailleerde 3D-beeld kunnen afwijkingen worden opgespoord, die door hun geringe omvang bij de klassieke röntgenfoto’s gemist werden. Dit specifieke apparaat is nu ook uitgerust met de mogelijkheid om biopten te nemen van de verdachte plekjes.

Het gebruik van deze 3D-techniek bij het nemen van biopten kent verschillende voordelen. Radiologe Lieve Opdenakker legt uit: “De procedure bestaat uit minder stappen, waardoor het onderzoek sneller verloopt. Voor de patiënte betekent dit dat ze minder straling ontvangt én ze minder lang stil hoeft te zitten terwijl de borst geklemd zit. Zelfs kleine verdachte afwijkingen kunnen we met behulp van tomosynthese opsporen en biopteren. Dat betekent dat we een tumor dus in een vroeger stadium kunnen ontdekken en behandelen.”

Het onderzoek wordt door de radioloog samen met de laborantes uitgevoerd. Zij doen er alles aan om het onderzoek zo aangenaam en vlot mogelijk te laten verlopen. Een prettige ruimte helpt daarbij. Opdenakker: “Bij de inrichting van de mammografiekamer zijn de principes van ‘healing environment’ toegepast om stress te verminderen en het welzijn van de patiënt te bevorderen. Tijdens het onderzoek kijken patiënten uit op een muur vol bloemen en verspreidt zich een frisse, rustgevend geur in de kamer.”

Foto's: Radiologe Lieve Opdenakker in de mammografiekamer in Laurentius Ziekenhuis
 

Tags
Wellicht interessant