img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

17-12-2018 15:00

Bomenkap in Haler uit veiligheidsoverweging

Haler - In de week van 7 tot 12 januari 2019 worden in Haler een groot aantal populieren en berken gekapt. Bij een boomveiligheidsinspectie is gebleken dat veel van de ca. 110 Canadese populieren en ruwe berkenbomen aan een zijweg van de Sniekstraat in Haler in slechte staat zijn. Voor de kap is door de gemeente een omgevingsvergunning verleend. Daarna zullen door de gemeente Leudal zo'n  80 nieuwe bomen worden aangeplant, zoals zomereik, beuk, linde, haagbeuk en es.

img

De gemeente Leudal streeft naar gezonde en vitale bomen, die lang meegaan en waar omwonenden plezier aan beleven. Jaarlijks wordt dan ook een groot deel van de gemeentelijke bomen op veiligheid en onderhoudstoestand gecontroleerd.

In Haler staan circa 110 Canadese populieren en ruwe berkenbomen, waarvan bij de boomveiligheidsinspectie is gebleken dat een groot aantal in slechte staat zijn. Regelmatig breken er grote takken af. In verband met de veiligheid worden deze bomen gekapt.

De gemeente heeft vooraf een verkennend flora- en faunaonderzoek uitgevoerd. Daarnaast is aanvullend onderzoek uitgevoerd naar vleermuizen. Op basis van deze onderzoeken kunnen de bomen, buiten het vogelbroedseizoen, gekapt worden. Voor het kappen van de bomen heeft de gemeente een omgevingsvergunning verleend. Daarnaast is een melding van de voorgenomen velling conform de Wet Natuurbescherming ingediend bij de provincie Limburg. 

In verband met het herstellen van de karakteristieke laanbeplanting heeft de gemeente Leudal zich een herplantplicht opgelegd tot het aanplanten van 80 bomen. Deze nieuwe bomen bestaan uit zomereik, beuk, linde, haagbeuk en es.

Wellicht interessant