img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

13-5-2020 12:39

Oproep Stichting IKL: zie je een vliegend hert? Geef het door!

Regio - 13 mei 2020 - De eerste vliegende herten (de grootste kever van Nederland) zijn al waargenomen. Erg vroeg, want normaal zijn deze kevers voornamelijk in juni, juli en augustus te zien. Stichting IKL roept iedereen op om waarnemingen van het vliegend hert te melden. Om de leefgebieden van deze kever te kunnen verbeteren, is het belangrijk dat duidelijk wordt waar de keversoort wordt gezien.

img

Het vliegend hert is de grootste kever van Nederland, waarvan de mannetjes wel tot 8 centimeter lang kunnen worden! Het zijn met name deze mannetjes die tot de verbeelding spreken vanwege de grote kaken die doen denken aan het gewei van een hert. Het vrouwtje is minder opvallend en daardoor moeilijker als vliegend hert te herkennen. Aan het leven van het vliegend hert zitten nog meer aspecten waardoor ondanks het formaat van de kever, de aanwezigheid toch niet bekend is. De levenswijze van de dieren maakt dat de soort maar korte tijd, ongeveer drie weken, zichtbaar is terwijl het jaren lang als larve onder de grond aanwezig is.

Verspreidingsgebied

Het vliegend hert komt in Limburg toch nog verspreid voor. En niet alleen in natuurgebieden. Ook in tuinen. De lange ontwikkelingsduur en de afhankelijkheid van ondergronds dood (eiken)hout maakt dat de soort kwetsbaar is en zeldzaam is geworden.  

Geef jouw waarneming door

Help Stichting IKL door vliegende herten die je in jouw omgeving ziet door te geven. In deze tijd mag je in ieder geval nog wandelen en wellicht een vliegend hert ontmoeten. Maak in dat geval een foto voor herkenning. Je kunt jouw waarnemingen bij voorkeur doorgeven via dit formulier of als dat niet lukt, mailen naar ikl@ikl-limburg.nl. Vermeld daarbij de vindplaats, datum, het aantal dieren en het geslacht.
 

Foto: Rob Geraeds 

Wellicht interessant