img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

10-6-2020 09:23

Heijerveld voorkeurslocatie fusieschool Haler-Hunsel-Ittervoort-Neeritter

Haler/Hunsel/Ittervoort/Neeritter - 10 juni 2020 - De gemeenteraad van de gemeente Leudal verzocht het College tijdens de raadsvergadering van 10 december 2019 onderzoek te doen naar neutrale locaties voor de fusieschool Haler, Hunsel, Ittervoort en Neeritter. Het College stelt voor om de locatie Heijerveld in Ittervoort als voorkeurslocatie aan te wijzen. De gemeenteraad is nu aan zet. De locatiestudie staat op de agenda voor de commissie sociaal op maandag 15 juni 2020.

img

Aan de rand van Ittervoort zijn 7 locaties op hoofdlijnen met elkaar vergeleken. Daarbij is gekeken naar het provinciaal en rijksbeleid, het bestemmingsplan, de kavelgrootte en de wegenstructuur/bereikbaarheid. Daarnaast zijn er uitgangspunten gehanteerd waar de locatie minimaal aan moest voldoen. Uit deze vergelijking werden twee locaties als meest geschikt aangewezen. De locatie Heijerveld en het gebied in de hoek Bosserstraat / Brigittastraat. Het college heeft een voorkeur uitgesproken voor Heijerveld. Het is nu aan de gemeenteraad om de nieuwe locatie definitief vast te stellen.

Onderzoek

De locatie Heijerveld ligt op circa 230 m van het bedrijventerrein Ittervoort. De locatie wordt gezien als een logische afronding van de kern Ittervoort. Vandaar ook de wijzigingsbevoegdheid in het bestemmingsplan ‘Woonkernen Leudal 2017’. Om te onderzoeken of de locatie geschikt is voor de fusieschool is er een quickscan uitgevoerd naar de Bedrijven- en milieuzonering, de geurcirkels zijn in beeld gebracht (voorgrond- en achtergrondbelasting) en er is een akoestische beschouwing uitgevoerd. Dit om te onderzoeken of er geen belemmeringen zijn voor de realisatie van de school. Uit onderzoek is gebleken dat de vestiging van een school niet leidt tot een beperking van de bedrijfsvoering van de bedrijven, die gevestigd zijn op het bedrijventerrein. Naast het feit dat de locatie goed bereikbaar is, gaat ook financieel gezien de voorkeur naar deze locatie uit. Als de gemeenteraad Heijerveld aanwijst als de nieuwe locatie voor de fusieschool wordt er een krediet gevraagd van € 410.000,00 voor de aankoop van de locatie Heijerveld.

Begrip
Aan Stichting Bibliocenter, schoolbestuur SPOLT, Hoera Kindercentra, de basisscholen en alle dorpsraden is formeel advies gevraagd over de verschillende locaties. Hiervan zijn partijen die geen voorkeur hebben uitgesproken, Heijerveld werd genoemd, maar ook de locatie op de hoek van de Bosserstraat/Brigittastraat werd aangeduid als voorkeur. Met goede verkeersmaatregelen om de oversteekbaarheid van de Brigittastraat te verbeteren én met de bevestiging uit onderzoeken dat er ondanks de ligging ten opzichte van het bedrijventerrein een goed leefklimaat heerst, hoopt het college bij alle partijen te kunnen rekenen op begrip voor de locatie Heijerveld.

Commissie sociaal 15 juni 2020

De locatiestudie staat op de agenda voor de commissie sociaal op maandag 15 juni 2020. Mondeling inspreken tijdens deze commissievergaderingen is nog steeds niet mogelijk i.v.m. de coronamaatregelen. Iedereen die dat wenst kan schriftelijk ‘inspreken’. De schriftelijke reactie kan ingediend worden bij de griffie via het e-mailadres raadsgriffie@leudal.nl.

Foto: DeltaLimburg.nl

 

Wellicht interessant