img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

12-6-2020 10:21

Rookverbod in bossen en natuurgebieden regio Weert

Regio Weert - 12 juni 2020 - De gemeente Weert heeft op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) een rookverbod ingesteld in bossen en natuurterreinen i.v.m. de aanhoudende drooge. Dit verbod geldt tot 1 december 2020. Denk hierbij aan de Laurabossen, de Tungelerwallen en de IJzeren Man, de Lozerheide, Weerter-en Budelerbergen en het Weerterbos. Er wordt gehandhaafd en je loopt kans op een forse boete. 

Een vonkje, een stukje glas, een hete uitlaat van een auto of een achteloos weggegooide peuk is voldoende om een grote natuurbrand te veroorzaken. Vanwege de aanhoudende droogte zijn de natuurgebieden extreem kwetsbaar.

Een natuurbrand kan zich snel en onvoorspelbaar ontwikkelen, zeker bij harde wind. De afgelopen periode hebben we in Limburg en Noord-Brabant gezien welke effecten natuurbranden hebben. Hulpdiensten zijn dagenlang aan de slag om branden te bestrijden en veel mensen zijn geëvacueerd. Het herstel van de aangerichte schade aan de beschermde planten en dieren duurt jaren.

Er zijn veel waardevolle natuurgebieden die ook bij mensen buiten de gemeente Weert heel geliefd zijn. Denk daarbij aan de Laurabossen, de Tungelerwallen en de IJzeren Man, de Lozerheide, Weerter-en Budelerbergen en het Weerterbos. Deels zijn deze bossen in eigendom van de gemeente Weert, maar ook Natuurmonumenten en Limburgs Landschap bezitten grote bospercelen.

Gemeentelijke boa’s en toezichthouders van natuurorganisaties houden daarom regelmatig controles. Bezoekers van bossen en natuurterreinen die roken of bijvoorbeeld vuur stoken kunnen een boete krijgen van maximaal € 4.350.

Tags
Wellicht interessant