img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

15-6-2020 13:40

Kasteeldomein Walburg terug van weggeweest

Stevensweert/Ohé en Laak - 15 juni 2020 - Na de start van de eerste werkzaamheden in het najaar van 2019, is de herinrichting van het voormalige kasteeldomein Walburg op ‘het Eiland in de Maas’ tussen Stevensweert en Ohé en Laak nu bijna klaar. Het kasteel is er al lang niet meer. Maar er is veel gebeurd om de Walburgse historie opnieuw tot leven te wekken en beleefbaar te maken. Veel verhalen komen ook terug op informatieborden die later dit voorjaar verspreid over het hele terrein worden geplaatst.   

In het landschap zijn lijnen aangebracht, die de contouren weergeven van voormalige gebouwen, tuinen en waterpartijen. Mandkorven waarin de veldesdoorn gaat bloeien, markeren de plek waar ooit kasteelgebouwen stonden. Vroegere lanen en de verdwenen hoogstamboomgaard zijn teruggebracht door de aanplant van dubbele rijen lindebomen en fruit- en notenbomen. Enkele hoofdpaden zijn hersteld en in de tuin worden nog graspaden gemaaid en kort gehouden volgens de historische padenstructuur. Ook door de voormalige slotgracht kun je voortaan struinen.

Bijzondere tastbare lijnen zijn enkele opgegraven restanten van de authentieke kasteelmuren. Nog zo’n bijzondere lijn ervaar je vanaf de ingelegde windroos op de Weg naar Walborgh. Vanaf dit punt kijk je in oostelijke richting recht op de Hompesche Molen. Net zoals Graaf van Hompesch, een van de bewoners van het kasteeldomein, dat vroeger deed. Vanaf de 10 meter hoge uitkijktoren heb je een mooi uitzicht over het hele domein.

Beleef de historie
Elke lijn in het landschap heeft zijn eigen verhaal. Die verhalen komen ook terug op informatieborden die later dit voorjaar verspreid over het hele terrein worden geplaatst. De borden vertellen bezoekers meer over wat er ooit was op deze plek. 

Samenwerkingsproject
De herinrichting van het Walburg-terrein is een samenwerkingsproject van de gemeente Maasgouw en Natuurmonumenten met financiële steun van de provincie Limburg en het Prins Bernard Cultuurfonds

Nog veel meer informatie en enkele filmpjes vind je op de website van Natuurmonumenten.  

Foto's: Leon van Lier (kasteeldomein Walburg medio juni 2020)
 

Wellicht interessant