img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

21-6-2021 09:00

21 juni 2021 - de langste dag

21 juni 2021 - De langste dag valt op 21 juni en dan begint ook de zomer, dat weet toch iedereen? Dit jaar is dat inderdaad zo, maar toch is dat niet elk jaar zo. In 2020 viel de langste dag op 20 juni en dat is ook in 2024 weer het geval. Wist je trouwens dat de langste dag in Zuid-Limburg een half uur korter duurt dan op de Waddeneilanden? En wist je dat de meteorologische zomer enkele weken eerder begint dan de astronomische zomer?

img

Meteorologische zomer

Voor weerkundigen begint de zomer op 1 juni. De meteorologische seizoenen zijn zo gekozen, omdat het gebruik van hele maanden makkelijker is voor de statistiek. Hierbij zijn de koudste maanden (december, januari en februari) en de warmste maanden (juni, juli en augustus) samengevoegd. Op 1 juni begint de meteorologische zomer en die duurt tot en met 31 augustus.

Astronomische zomer

De astronomische zomer begint vaak op 21 juni. Sterrenkundigen houden namelijk het moment aan waarop de zon vanaf de aarde gezien haar meest noordelijke positie bereikt. Bij het begin van onze winter kent de zon haar meest zuidelijke positie. Wanneer de herfst en lente starten staat de zon precies boven de evenaar.

Langste dag van het jaar  

Het begin van de astronomische zomer valt samen met het moment dat wij de langste dag van het jaar beleven. In totaal is de zon op de langste dag in het midden van het land 16 uur en 45 minuten boven de horizon. Zo donker als in de winter wordt het ’s nachts niet.

Op de Waddeneilanden is de zon op de langste dag zelfs 17 uur te zien! In Zuid-Limburg is de zon met 16,5 uur juist minder lang boven de horizon.

Kalenderzomer

Op veel kalenders wordt voor de wisseling van de seizoenen altijd de 21e aangehouden. Toch begint de zomer niet altijd op 21 juni. In 2020 viel de langste dag op 20 juni en dat is ook in 2024 zo.

Dat meteorologen een andere datum aanhouden is al sinds 1780 zo. Toen besloot de Societas Meteorologica Palatina, één van de eerste internationale weerorganisaties onder leiding van de Duitse keurvorst Karl Theodor, om steeds drie opeenvolgende kalendermaanden als één seizoen te beschouwen.

Bronnen weeronline/Foto Leon van Lier (Zeeuwse kust, juli, 21.45 uur)
210621/HvL

Wellicht interessant