img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

31-7-2020 02:15

Herstart bevolkingsonderzoek borstkanker in Maasgouw

Heel - 31 juli 2020 - Vanaf 17 augustus wordt het bevolkingsonderzoek borstkanker in de gemeente Maasgouw weer opgestart. Het mobiele onderzoekscentrum staat in Heel. Vanwege het coronavirus was het bevolkingsonderzoek tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn verschillende maatregelen genomen om gefaseerd en veilig te kunnen opstarten binnen de COVID-richtlijnen.  

img

Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn. Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2020 de vrouwen geboren in de jaren 1945 tot en met 1970. Dankzij dit gratis bevolkingsonderzoek overlijden jaarlijks tussen de 850 en 1075 vrouwen minder aan borstkanker.

Mammografie
Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfoto’s van beide borsten, een mammografie. Bij het maken van de röntgenfoto worden de borsten samengedrukt om de foto goed te kunnen beoordelen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide screeningslaboranten. Twee screeningsradiologen beoordelen de röntgenfoto’s en zoeken naar verdachte afwijkingen.

Coronavirus
Vanwege het coronavirus is het bevolkingsonderzoek op 16 maart stilgelegd. Het bevolkingsonderzoek wordt nu weer gefaseerd opgestart. Dit gebeurt binnen de COVID-richtlijnen. Daardoor kunnen het bevolkingsonderzoek en de aansluitende zorg veilig en met goede kwaliteit worden georganiseerd. Cliënten die aan de beurt zijn ontvangen vanzelf een uitnodiging. Cliënten die vanaf 16 maart niet konden deelnemen zijn het eerst aan de beurt.

Heel
Vrouwen uit Heel met de postcodes 6017, 6019, 6097 en 6099 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd. Het onderzoekscentrum staat van 17 augustus tot half  oktober 2020 op het parkeerterrein bij Don Bosco, Mgr. Savelbergweg.  Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Heel 81,1 %. Dit betekent dat er 1.687 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 42 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie
De informatielijn is op werkdagen tussen 9 en 17 uur bereikbaar via telefoonnummer 088 - 00 01 388. Meer informatie over het bevolkingsonderzoek is te vinden op de website op www.bevolkingsonderzoeknederland.nl.  

Tags
Wellicht interessant