img

DeltaLimburg.nl

Hèt informatieve (nieuws)platform voor Midden-Limburg.

27-8-2020 12:19

Cuypershuis Roermond heropent met de 'bouwfabriek' van Cuypers

Roermond - 27 augustus 2020 - Op zaterdag 10 oktober heropent het Cuypershuis Roermond met een nieuwe museumpresentatie: de ‘bouwfabriek’ van Pierre Cuypers. Vanaf dat weekend kun je meekijken over de schouder van deze beroemde architect. Niet alleen zijn persoon en karakter komen meer naar voren, ook is er aandacht voor zijn inspiratiebronnen en de nadruk op het ambacht.

Vanuit musea, kerken, archieven en particulieren collecties keren kunst- en gebruiksvoorwerpen weer terug naar de ‘bouwfabriek’ van Pierre Cuypers. Elke kamer in deze ‘bouwfabriek’ heeft een eigen thema en sfeer gekregen.  

Cuypers ziet zijn gebouw als een middeleeuwse bouwloods: de werkplaats waar ambachtslieden onder leiding van hem (de bouwmeester) werken. In de ateliers zijn timmerlieden, beeldhouwers, schrijnwerkers, tekenaars en vele andere ambachtslieden druk bezig met het maken van heiligenbeelden, stoelen, kerkbanken, maquettes, tekeningen en andere voorwerpen.  

Het Cuypershuis vertelt het verhaal van Roermondenaar Pierre Cuypers (1827 – 1921). In dit museum kun je meekijken over de schouder van deze beroemde architect om te ontdekken hoe hij te werk ging. Niet alleen zijn persoon en karakter komen naar voren, ook is er aandacht voor zijn avontuurlijke drang naar vernieuwingen en zijn inspiratiebronnen.

Naast de museumcollectie is er bijvoorbeeld historisch fotomateriaal te zien. Een introductiefilm, luisterpunten en interactieve elementen zorgen voor een veelzijdige ervaring.

Het museum is gevestigd in Cuypers’ oorspronkelijke woonhuis en ateliers. In 1853 bouwde hij dit complex net buiten de Roermondse binnenstad. Hier was destijds genoeg ruimte om zijn ambitieuze plannen te kunnen uitvoeren.

Tegenwoordig wordt Cuypers vooral genoemd als architect van het Rijksmuseum, het Centraal Station van Amsterdam, Kasteel de Haar in Haarzuilens en de restauratie van de Ridderzaal in Den Haag.

Foto's: Cuypershuis Roermond

Tags
Wellicht interessant